hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kifizetik a visszatartott jubileumi jutalmakat

Megkapják az egészségügyi dolgozók az új jogviszony miatt visszatartott jubileumi elismeréseket, írja a Mérce.

Hosszú idő után megjelent az egészségügyi dolgozók szolgálati elismeréseinek kifizetéséről szóló kormányrendelet, melynek értelmében mindenkinek pluszjuttatást kell fizetni, aki rendelkezik 25, 30 vagy 40 év szolgálati jogviszonnyal – adta hírül a Mérce.

A december 1-jén megjelent rendeletért, amire több ezer dolgozó várt tavasz óta, hosszú hónapokon át tárgyaltak az Országos Kórházi Főigazgatósággal, és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. 

A márciusban megszavazott új egészségügyi szolgálati törvényben megváltozott a szolgálati elismerés (korábbi nevén jubileumi jutalom, ezt minden közalkalmazott kapja, kapta) nevű, egyszeri juttatás mértékének a számítása. Habár továbbra is 25, 30, illetve 40, szolgálatban eltöltött év után kapnak jutalmat a dolgozók (sorrendben 2, 3 majd pedig 5 hónapnyi bérnek megfelelő egyszeri bónuszt) korábban ezeknek az éveknek a számításába csak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évek számíthattak bele. Az új szabályozás azonban egy sokkal bővebb körrel számol: bele kell érteni a szolgálati időbe mindenfajta egészségügyi dolgozói jogviszonyban eltöltött évet, például a magánszolgáltatónál vagy akár a külföldön ledolgozott éveket is.

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink