hirdetés
2021. december. 08., szerda - Mária.
hirdetés

Kiemelten fontos lenne az orvosi felügyelet az idősotthonokban

Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el hozzátartozóját – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült közvélemény-kutatásból.

A megkérdezettek fele lehetségesnek tartja, hogy neki majd otthonba kell költöznie – mutatja az elemzés. Az országos reprezentatív kutatásban megkérdezettek tíz százaléka nagyon is elképzelhetőnek, 52 százaléka pedig lehetségesnek tartja, hogy szükség lesz erre a lépésre, míg a válaszadók 38 százaléka számára ez elképzelhetetlen lenne.

A felmérés szerint a 30 és 65 év közötti korosztály egyáltalán nem vár el különleges szolgáltatásokat egy idősotthontól: a legalapvetőbb elvárás a napi háromszori étkezés (91 százalék), emellett kiemelten fontos még az orvosi ellátás, a takarítás, karbantartás, a mosás, vasalás, valamint a 24 órás nővéri felügyelet (77-87 százalék). Közepes fontosságot tulajdonítottak a gyógyszerek biztosításának és gyógytornának, a szabadidős foglalkozásoknak és a gyógyászati segédeszközök biztosításának (50-64 százalék). Mindez annak fényében érdekes, hogy az orvosi ellátást, a 24 órás szolgálatot, az étkezés és gyógyszer biztosítását a hatályos magyar jogszabályok előírják a bentlakásos intézmények számára.

A legkevésbé fontosnak a temetkezési költségek biztosítása bizonyult: a megkérdezettek 22 százaléka szerint lenne az idősotthonok feladata ezt biztosítani, a válaszadók fele pedig úgy vélekedett, hogy azok fedezése a hozzátartozók kötelessége.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ellátottak száma az időskorúak számára tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján míg 2008-ban 49 ezer, 2015-ben már 54 ezer embert láttak el idősek otthonában vagy időskorúak gondozóházában. Az idősotthonok nem éppen kiugró népszerűsége ellenére 2017 elején több mint 29 ezer időskorú várt intézményi elhelyezésre Magyarországon.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink