hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kiegészítő kezelés: ivókúra vagy vízitorna

Különleges összetételükből fakadóan a gyógyvizek számos betegség kezelésének lehetnek sikeres kiegészítői fürdő- vagy ivókúraként, inhalációs terápiaként. Támogatott gyógyfürdő-szolgáltatást tavaly már csaknem 340 ezren vettek igénybe Magyarországon.

Gyógyvizeink többsége az egyszerű szénsavas, a földes-meszes, az alkáliás-lúgos, a glaubersós, a konyhasós, illetve a jódos-vasas kategóriába tartozik.

A szénsavas vizek ivókúraként alkalmazva fokozzák a gyomor sósavtermelését, elősegítik a víz felszívódását és a gyomor kiürülését. Kiválóak idült gyomorhurut kezelésére és kiemelkedő a vízhajtó hatásuk is.

A földes-meszes ásványvizek literenként egy grammnál több ásványi anyagot, leginkább kalciumot, nátriumot és kálium-hidrokarbonátot tartalmaznak. Legismertebbek a balfi, a harkányi, a balatonfüredi, a kékkúti, a parádi Szent István-forrásból eredő ásványvizek és a Mohai Ágnes. Lúgosítják a gyomrot és a vizeletet, ezért főként idült bél- és gyomorhurutra, kőképződés gátlására, vizelet-elválasztás fokozására, a szervezet mésztartalékainak pótlására javallottak.

Az alkáliás-lúgos ásványvizek legismertebb képviselői a bükkszéki salvus, a balfi, a parádi csevice és a szegedi Szent Anna-forrás alkáliás-kénes vize. Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás, epe- és epekőbántalmak, köszvény és krónikus székrekedés kezelésénél alkalmazhatók.

A konyhasós ásványvizek fokozzák a nyálkahártya vérbőségét, a gyomorsavtermelést, a perisztaltikát. Idült gyomor- és hörgőgyulladás kezelésénél különösen eredményesek.

A jódos-vasas sóshartyányi, egri Dobó-forrásból származó, debreceni és hajdúszoboszlói gyógytermálvizek többek között bizonyos pajzsmirigy- és nőgyógyászati betegségek kezelését egészítik ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Hidegkúti Alexa
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés