hirdetés
hirdetés

Hidegkúti Alexa cikkei

  #1
2004-07-01 00:00:00

Különleges összetételükből fakadóan a gyógyvizek számos betegség kezelésének lehetnek sikeres kiegészítői fürdő- vagy ivókúraként, inhalációs terápiaként. Támogatott gyógyfürdő-szolgáltatást tavaly már csaknem 340 ezren vettek igénybe Magyarországon.

Gyógyvizeink többsége az egyszerű szénsavas, a földes-meszes, az alkáliás-lúgos, a glaubersós, a konyhasós, illetve a jódos-vasas kategóriába tartozik.

A szénsavas vizek ivókúraként alkalmazva fokozzák a gyomor sósavtermelését, elősegítik a víz felszívódását és a gyomor kiürülését. Kiválóak idült gyomorhurut kezelésére és kiemelkedő a vízhajtó hatásuk is.

A földes-meszes ásványvizek literenként egy grammnál több ásványi anyagot, leginkább kalciumot, nátriumot és kálium-hidrokarbonátot tartalmaznak. Legismertebbek a balfi, a harkányi, a balatonfüredi, a kékkúti, a parádi Szent István-forrásból eredő ásványvizek és a Mohai Ágnes. Lúgosítják a gyomrot és a vizeletet, ezért főként idült bél- és gyomorhurutra, kőképződés gátlására, vizelet-elválasztás fokozására, a szervezet mésztartalékainak pótlására javallottak.

Az alkáliás-lúgos ásványvizek legismertebb képviselői a bükkszéki salvus, a balfi, a parádi csevice és a szegedi Szent Anna-forrás alkáliás-kénes vize. Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás, epe- és epekőbántalmak, köszvény és krónikus székrekedés kezelésénél alkalmazhatók.

A konyhasós ásványvizek fokozzák a nyálkahártya vérbőségét, a gyomorsavtermelést, a perisztaltikát. Idült gyomor- és hörgőgyulladás kezelésénél különösen eredményesek.

A jódos-vasas sóshartyányi, egri Dobó-forrásból származó, debreceni és hajdúszoboszlói gyógytermálvizek többek között bizonyos pajzsmirigy- és nőgyógyászati betegségek kezelését egészítik ki.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Legjobb esetben ezekre a kérdésekre nem kerül sor, mert a beteg időben kap tájékoztatást, illetve megelőző válaszokat a benne később megfogalmazódó kérdésekre. Ha mégsem, akkor íme a GYIK rovat!

A waterlooi egyetem frissen közzétett kutatásának eredményei szerint segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik.