hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kezd megtérülni a K+F+I területen befektetett munka

A kutatás-fejlesztés és innovációs területen befektetett munka kezd megtérülni, hangsúlyozta Gulyás Tibor, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornáján. Arról nyilatkozott, hogy Magyarország három helyet javított tavalyhoz képest a 2022-es globális innovációs index szerint, és az ötödik helyen áll a csúcstechnológiás termékek előállításában, illetve a legfrissebb európai innovációs eredménytábla a feltörekvő innovátorok csoportjának élére rangsorolta az országot.

A helyettes államtitkár kiemelte, Magyarországon folyamatosan növekedtek a kutatás-fejlesztésre fordított források az elmúlt években, legutóbb a GDP 1,64 százalékát adták. Gulyás Tibor elmondta, az eredménytáblák adatai azt mutatják, hogy Magyarország versenytársaihoz, jellemzően a V4 országokhoz képest jelentős eredményeket ért el erős versenyben, vagyis a befektetett munka, invesztíció hozza az eredményeket. Szerinte a következő évek eredményei még látványosabban javulnak, az eredménytáblákhoz használt adatok akár két-három éves csúszásban vannak.

Kifejtette, Magyarországon a kutatás-fejlesztés hatása az iparban egyértelműen látszik, az ország a világ élvonalába tartozik a high-tech gyártásban, az ötödik helyen áll. Ez azt is jelenti, hogy a magyar gazdaság ellenállóbbá vált a válsággal szemben, jelentette ki a helyettes államtitkár.

Gulyás Tibor szólt arról is, hogy az elmúlt 5-6 évben a vállalatoknál 11 ezerrel nőtt a kutatók-fejlesztők létszáma. Az állami és vállalati szférában összesen 61 ezer kutató-fejlesztő van, és ebben a létszámban nincsenek benne a munkát segítő szakasszisztensek. Ezek a körülmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország a külföldi vállalatok körében vonzóvá vált, egyre többen akarnak itt kutatás-fejlesztést végezni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a helyettes államtitkár kifejtette, a hazai vállalkozásoknál is felértékelődött a kutatás-fejlesztés. A kutatás-fejlesztési alap kihelyezett forrásai is jó eredményeket mutatnak a magyar kkv-knál.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink