hirdetés
2022. augusztus. 13., szombat - Ipoly.
hirdetés

Kéz érintése nélkül műtenek

Amszterdamban, a világ egyik legnagyobb szemészeti konferenciáján mutatták be azt a műtőberendezés-együttest, amellyel sokkal pontosabban végezhetők a szürkehályogműtétek – írja az Index.

Magyarországon és világszerte is a szürkehályogműtét az egyik legelterjedtebb operáció. Az Európai Cataracta és Refraktív Sebészeti Társaság kongresszusán bemutatott eszközzel, a femtolézerrel kéz érintése nélkül készíthetőek el a bemetszések, lazítható fel az elszürkült szemlencse, és korrigálhatóak az alap fénytörési hibák (közel- és távollátás), valamint az asztigmia is. Ezzel együtt az eszközök a sebész munkáját nem helyettesíti, csak segíti.

A műtőberendezés-együttes eszközeinek korábbi verzióit külön-külön eddig is használták már egyes klinikákon, most újdonságként a készülékek legújabb változatait számítógépes rendszer köti össze. Az eszköztár része a lencsetervezéshez használt diagnosztikai berendezés, a szemészeti operációs mikroszkóp, a femtolézer és a phacoemulzifikációs (szemlencse-eltávolító) készülék.

A femtolézerrel az első műtétet 2008-ban Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika professzora végezte, ő a mai napig részt vesz a készülék fejlesztésében – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.