hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Két lépéssel lejjebb jutottunk

Az egy évvel ezelőtt az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában három helyet előrelépő Magyarország most két hellyel visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán – írja a Napi.hu.

Míg 2006-ban a győztes helyhez Franciaországnak elég volt 768 pont, addig 2015-ben már ezt a szintet a csehek is elérték, ami most a 13. helyre elég és több más ország is e körül a szint körül áll a vizsgált 35-ből. Azaz 10 év alatt a kitűnő teljesítmény átlagossá vált a finanszírozási feszültségek, integrációs problémák és számos országban még a politikai felfordulás közepette is.

A kulcs indikátorok, a szívbetegségek, a stroke és a rák túlélési rátája annak ellenére javul, hogy mind több problémát okoz az elhízás, az egészségtelen ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód.

A frissen közölt adatok szerint csökkent az egészségügyi egyenlőtlenség a gazdag és kevésbé gazdag európai országok között: 2013-ban és 2014-ben még nőtt a különbség a két véglet között, ám az egyre nyíló olló  2015-ben újra zárulni kezdett: a lista két végén álló állam 46 ponttal közelebb került egymáshoz tavaly a 2014-es eredményhez képest, s a nyolc legkevésbé prosperáló országban átlagosan 32 ponttal erősödött az index értéke. A hátulról a 9. helyen álló Magyarországon eközben 23 pontos csökkenést mértek.

Az 1000-ből  578 pontot elérő Magyarországgal kapcsolatban az elemzők figyelemre méltónak találják, hogy egy hosszú időn át fennálló állami egészségügyi szolgálat mellett - amelyet egyébként az Egyesült Királyságéhoz hasonlítanak - még mindig meglehetősen gyenge a betegjogok képviselete és az információközlés, az ellátás elérhetősége és a gyógyítási eredmények is. Pozitívumként említik a dohányzás megelőzése érdekében tett intézkedéseket – olvasható a napi.hu-n.

 

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink