2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

 

Két biológiai anyja is lehetne a gyereknek?

Egy befolyásos brit bioetikai csoport szerint bizonyos örökletes betegségek magas kockázata esetén lehetővé kellene tenni a lombikmódszert választó szülőknek, hogy két nő petesejtjét használhassák fel az embrió létrehozásához.

hirdetés

Ezeket az ellentmondásos eljárásokat csak abban az esetben hagynák jóvá, ha biztonságosnak bizonyultak – közölte kedden a Nuffield Bioetikai Tanács. Felvetésük vélhetően újraindítja a témával kapcsolatos korábbi vitát.

Jelenleg ilyen kezeléseket csak kutatási céllal engedélyeznek Nagy-Britanniában, és a brit törvények tiltják az emberi petesejt vagy embrió megváltoztatását a nőbe való beültetés előtt.

2008-ban, amikor brit kutatók először jelentették be, hogy sikerült ezzel a módszerrel embriót létrehozniuk, az újságok címlapon hozták, hogy innentől három szülője, két biológiai anyja és egy biológiai apja lehet egy gyereknek. Ezzel szemben az egyik nőtől a gyerek genetikai állományának csak kis töredéke, az úgynevezett mitokondriális DNS származik. Az embrió a "valódi" anyától kapja a sejtmagon belüli DNS-t, amely a teljes örökítőanyag túlnyomó részét teszi ki.

A módszer akkor jelenthet segítséget, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, ezért különböző genetikai betegségek megelőzése érdekében egy másik, egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználják. Ennek a kisegítő petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a másik nő genetikai állományának túlnyomó részét. Ezt követően a megtermékenyített embriót belehelyezik a kiürített petesejtbe, és az embrió így fejlődik tovább.

A sejteket energiával ellátó sejtszervecske, a mitokondrium hibája olyan betegségekhez vezethet, mint az izomdisztrófia, az epilepszia, szívproblémák vagy mentális retardáltság.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink