2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Kék színű lesz a Parlament kupolája

Április 2. az Autizmus Világnapja, ebből az alkalomból április 1-jén, a Világnap előestéjén kék színűre, az autizmus színére világítják ki Budapesten a Parlament kupoláját és a Művészetek Palotáját.

Szakemberek szerint az autizmus a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon. Hazánkban csak Budapesten minden nap születik minimum egy autizmus diagnózis, és ez a szám folyamatosan nő. Néhány éven belül várhatóan minden ötödik osztályteremben ülni fog egy autista gyermek.

Az autizmus problémájának figyelemfelkeltésére a világszintű kezdeményezés 2007-ben indult, ekkor az ENSZ április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának. A Világnap arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek intézkedéseket a társadalmi tudatosság növelésére és segítsék a korai diagnózis és a fejlesztő beavatkozások kidolgozását. A „Light it up blue” elnevezésű nemzetközi akció keretében minden évben a Világnapon kék színűre világítanak ki minél több ismert épületet minden csatlakozó országban.

A magyarországi rendezvényeket 2009 óta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) koordinálja, már második éve a Parlament kupolájának kivilágításával kapcsolódnak a nemzetközi eseménysorozathoz. Idén először a Művészetek Palotája is a kékre váltja éjszakai fényeit a Világnap előestéjén április 1-jén, hogy kifejezze szolidaritását az autista emberek iránt. A Parlament kék fényeit sötétedéskor, 19.40-kor kapcsolják fel a Batthyány téren tartott sajtótájékoztató keretében. A figyelemfelkeltő programsorozat másnap, a tényleges Világnapon, egy közös sétával folytatódik a Duna parton. A „Séta az autizmusért” szervezői Kulka Jánossal az AOSZ nagykövetével várják az érdeklődőket 10 órára a Vigadó térre, ahonnan résztvevők a Duna-korzón át a Kossuth térig sétálnak.

Az AOSZ legfőbb célja a figyelemfelkeltő akcióval, hogy Magyarországon semmilyen körülmények között ne kerülhessenek hátrányos helyzetbe az autista emberek. "Beszéljünk az autizmusról, mert ez mára egy olyan problémává vált, ami nagyon sokakat érint. A problémák megoldásához összefogásra, figyelemfelhívásra és a mindenki segítségére szükség van. Az autista emberekhez való helyes hozzáállás tanulható, de a társadalmi tanulás hosszú folyamat és első lépése a megismerés."

A világnapon számos vidéki nagyváros is bekapcsolódik a nemzetközi akcióba, több mint tíz helyszínen szerveznek ugyanis figyelemfelkeltő programokat helyi autista szervezetek: Zalaegerszegen és Debrecenben futóversenyt, Békéscsabán közös gitározást szerveznek a kék színnel megvilágított színháznál. Tatán a vár, Kaposváron pedig a Zeneház fog kék színben ragyogni.

A világ 22 országának mintegy 100 épülete csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, így a magyar épületek mellett idén kék lesz például Londonban a Big Ben, Prágában a Károly híd, Párizsban az Eiffel torony, Rómában a Colosseum, a tengerentúlon New Yorkban az Empire State Building, Torontóban a CN Tower.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.