hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler növelné az egészségbiztosító önállóságát

Az emberi erőforrások leendő minisztere, Kásler Miklós először a Magyar Időknek adott interjút. A többi közt azt vallja: rend a lelke mindennek.

Ön hamarosan a kormány egyik legnagyobb minisztériumát fogja irányítani, így érthető, hogy a személyét élénk érdeklődés övezi. Számított arra, hogy egyes korábbi nyilatkozatai miatt kap majd hideget-meleget?

– Különösen a támadások hangneme lepett meg, mert nem ebben a stílusban szocializálódtam. Ugyanakkor magamban jókat mosolyogtam. Nem engem minősít ugyanis, hogy bár már több mint ötszáz, zömmel orvostudományi, onkológiai előadást tartottam a világ minden részén, 18 szakkönyvet, hét könyvet írtam, számos neves tudóssal, íróval, gondolkodóval együtt elkészítettem a Nemzeti nagyvizit televíziós és könyvsorozatot, mindebből néhány, a szövegkörnyezetéből kiragadott mondatot tudnak csak citálni.

Sok kijelentését idézték, amióta a neve bekerült a köztudatba mint leendő miniszteré, ezek közül azonban egyet mindenképpen érdemes helyre tenni. Azt mondta: ha nincs abortusztörvény, akkor jelenleg körülbelül húszmillió lenne a magyarság lélekszáma. Ezt sokan úgy interpretálták, hogy a kormány szigorítani akarja a terhességmegszakítást.

– Szeretném leszögezni, hogy az abortuszkérdés nincs a kormány napirendjén. A terhességmegszakításról a Nemzeti nagyvizit-sorozatban beszélgettem Paulin Ferenc professzorral, a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti Klinika igazgatójával. A sorozat egyik kötetében is önálló fejezetet szenteltünk a témának. Akit valóban érdekel a véleményem, ott elolvashatja.(...)

Eldőltek-e már a személyi kérdések a közvetlen munkatársai, illetve az államtitkárok szintjén? Igaz, hogy Nagy Anikó lesz az egészségügyi államtitkár, Novák Katalin viszi tovább a családügyeket, Szabó Tünde irányítja a sportügyeket, és Fekete Péter váltja Hoppál Pétert a kulturális államtitkárság élén?

– Ütőképes csapat lesz az Emmiben, de az államtitkárok személyét illetően a közeljövőben adunk hivatalos tájékoztatást.(...)

Lesz-e változás a helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok létszámában, személyében?

– Át fogjuk tekinteni a minisztérium és a hozzá tartozó háttérintézmények apparátusát, feladatait, erről azt követően tudok majd beszámolni. Egy dolog biztos: fontosnak tartom növelni az egészségbiztosító önállóságát, hatáskörét, hatósági jogkörét, a finanszírozásban pedig a döntési szintek koncentrációját.

Az egészségügyi dolgozók közül nagyon sokan bíznak abban, hogy habár az ágazat nem kapott önálló tárcát, az ön személye segíthet abban, hogy a kormány kiemelten kezelje ezt a területet. Megalapozott-e ez a remény?

– Sehol a világon nincs olyan egészségügyi rendszer, amellyel mindenki elégedett, egyszerűen azért, mert a szakmai és az anyagi lehetőségek nincsenek egymással összhangban. Bizonyos területeknek azonban prioritást kell élvezniük, és az akut problémákat meg kell oldani.

Mely területek kapnak nagyobb hangsúlyt a jövőben?

– Továbbra is kiemelten kell kezelni a keringési, a daganatos és a mozgás­szervi megbetegedések, vagyis a népbetegségek megelőzését, gyógyítását, valamint az alapellátást. Bizonyos értelemben át kell szervezni a sürgősségi betegellátást, jogszabályok megalkotásával és természetesen azok betartatásával kell szavatolnunk a mindennapi betegellátás nagyobb biztonságát, és a családpolitikai fókusz miatt természetesen prioritásként kell kezelni a gyermekgyógyászatot.(...)

Az egészségügyi ellátórendszer struktúrájában lesz változás?

– Terveim szerint nagyobb szerepet kapnak a jövőben az országos intézetek, hiszen ezek egy-egy népegészségügyi jelentőségű betegség csúcsintézményei. A szakpolitikák elméleti hátterének kidolgozásában, az ellátás irányításában, szervezésben az eddigiek­nél jelentősebb feladatuk lesz. De a szakmák csúcsán álló intézeteket nemcsak az egészségügyben kell megerősíteni, hanem például az oktatás és a közművelődés területén is, ahol szintén ki lehetne alakítani magas színvonalú centrumokat. Példának okáért a Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Nemzeti Színház lehetőségeit, adottságait e téren jobban ki lehetne használni. Szeretném, ha a nagy állami intézmények lényegesen nagyobb szerepet játszanának például az oktatás-nevelés területén.(...)

Egyes vélemények szerint ön keménykezű, olykor diktatórikus vezető, aki nem tűri az ellentmondást​. Milyen miniszter lesz?

– Én azt vallom, hogy rend a lelke mindennek. A demokráciát sokan összekeverik a szabadossággal, pedig az nem a totális szabadságot jelenti, hanem azt, hogy az én szabadságom addig tart, amíg azzal másokat nem korlátozok. Ez minden emberi kapcsolatra érvényes, a munkatársaimmal való viszonyomra is. Miniszterként is az egyeztetésre törekszem az adott témáért felelős államtitkárral vagy államtitkárokkal. Soha nem képzeltem magam tévedhetetlennek, ha egy döntésem utólag rossznak bizonyult, azt mindig igyekeztem kijavítani.(...)

A teljes interjú

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink