hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Kásler Miklóst aggasztja a delta variáns terjedése

Nagyon aggasztónak nevezte a koronavírus delta mutánsának terjedését Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjúban.

Tervezik-e, hogy az egészségügyi dolgozókon kívül például akár a pedagógusok, rendőrök vagy katonák számára is kötelező legyen az oltás?

Az egészségügyben dolgozókra a saját maguk és a betegek védelme érdekében kicsit más szabályok vonatkoznak, mint a társadalom többi tagjára. A harmadik oltás kötelezővé tétele ennek a szempontnak felel meg. Más foglalkozási csoportoknak az átoltása napirenden van, de az ő esetükben nem tesszük jelen pillanatban kötelezővé.

Ezzel a kérdéssel várhatóan később foglalkozik a kabinet?

Minden kérdéssel és minden felvetéssel foglalkoznunk kell. Ha Magyarországon is lenne negyedik hullám, akkor a megelőzés érdekében mindent meg kell tenni, minimalizálni kell a veszteségeket.

(...)

Sokan aggódnak a legkisebbekért, de a 12 év alattiak esetében még nem nagyon ismerni eredményeket, kutatásokat. Vannak információik, hogy mikortól és esetleg melyik vakcinával lehetne a legkisebbeket is oltani?

Folyamatosan figyeljük a nemzetközi szakirodalom eredményeit. A 12 év fölöttiek esetében tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy az oltást el lehet kezdeni és folytatni lehet, 12 év alatt ilyen határozott evidencia nincs. Majdnem minden gyógyszergyártó cég vizsgálja ebben a korosztályban a vakcináció lehetőségét, és abban a pillanatban, amikor ez tudományosan bizonyított, Magyarországon is nagyon gyors lépések következnek.

(...)

Lesz szabadságuk az orvosoknak, vagy akár a a pácienseknek a választásra?

Lehetnek olyan esetek, hogy jelentkezett valamilyen szövődmény vagy mellékhatás bármely vakcina esetében – az orvos, amikor a harmadik oltást elvégzi, ezeket figyelembe veheti.

Ha valaki most szeretne harmadik dózist felvenni valamelyik koronavírus elleni vakcinából, akkor jelezze ezt a háziorvosának, és a menete a szokásos lesz?

Az a rendező elv, hogy ugyanott végezzék el a harmadik oltást, ahol az első kettőt elvégezték. Magyarországon nagyon jelentős mennyiségű vakcina van, ezért a harmadik oltás esetében rendkívül nagy a szabadsága a magyar egészségügynek. Ismételten kiszelektálódnak olyan mutációk, amelyek veszélyesek lehetnek, és ezek között vannak olyanok is, amelyek az eddigi vírusellenes vakcinákat megkerülhetik. Nagyon aggasztó jelenségeket tapasztalunk: Izraelben egy hét alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma, pedig a két Pfizer-oltást a lakosság döntő többsége megkapta. Angliában öt hét alatt megötszöröződött a fertőzöttek száma, Hollandiában olyan meredek a fertőzés dinamikája, hogy egy hét alatt egységnyi lakosra vetítve utolérték Angliát. Dániában, Romániában rendkívül gyors a fertőzés emelkedése, de Horvátországot vagy Szlovéniát is említhetném. Minden tapasztalatunk az eredeti vírusfertőzésre, illetve a harmadik hullámot okozó brit törzsre vonatkozott. Az indiai mutáns ellen, amelyik agresszíven veszélyesebb, mint a brit volt, most gyűlnek a tapasztalatok, de általános megfigyelések, törvényszerűségnek vannak. Amikor bármit lép az operatív törzs javaslatára a magyar kormány, akkor ezekre támaszkodik. Magyarországon befejeződött egy felmérés, amely február 15. és május 15. között azt vizsgálta, hogy a kétszer átoltottak esetében a különböző vakcinák alkalmazása során hány újabb fertőzés jelent meg, és ennek alapján, nagyon megnyugtató módon, az az eredmény jött ki, hogy mindegyik vakcina a fertőzés ellen brit mutáns esetén 82 és 94 százalék között véd, a halálozás megelőzése szempontjából pedig 84-85 százalék és 96-97 százalék között véd.

(...)

Mikor állhat vissza teljesen abba az üzembe a magyar egészségügy, amelyben a Covid előtt volt?

A magyar egészségügy minden fertőzöttet ellátott, szemben nagyon sok tőlünk nyugatabbra fekvő országgal, egyetlenegy beavatkozást, diagnosztikát, terápiás eseményt nem halasztott el abban az esetben, ha az elhalasztása az életet veszélyeztette volna vagy egészségromlást okozott volna. A halasztott beavatkozások végrehajtása előtt pedig megnyílt már a lehetőség több héttel ezelőtt. A továbbiakban, hogy milyen lesz a magyar egészségügy megterhelése, a járvány alakulásától függ, az pedig attól függ, hogy hány ember fertőződik meg, az pedig attól függ, hogy a tömeges oltást milyen mértékben lehet a továbbvinni. Mivel minden vakcina és egyéb körülmény rendelkezésre áll, a nem átoltottak egyéni felelőssége az, hogy mi történik velük. A kormány mindent megtett és mindent biztosított ahhoz, hogy a negyedik hullám megelőzése reális legyen.

A teljes interjút az InfoRádió közli.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
hirdetés

Könyveink