hirdetés
2020. október. 28., szerda - Simon, Szimonetta.
hirdetés

Kásler a kórházi fertőzésekről szóló rendeletről

Az intézményben alkalmazkodni kell a kórházi fertőzések megelőzéséről szóló miniszteri rendelethez, mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós.

Semmi újat nem találtak ki, csupán a már meglévő szabályok betartását biztosították – hangsúlyozta Kásler Miklós az InfoRádióban. A jogszabályban nagyon pontosan meghatározták, hogy mit kell tenni a kórházakban, hogyan kell adatokat felvenni a betegektől, kik veszélyeztetettek, milyen esetekben van szükség laborvizsgálatra, azt milyen körülmények között kell végezni.

– Ettől azt várjuk, hogy a kórházi fertőzések száma 30-50 százalékkal csökkenjen Magyarországon – mondta a miniszter.

A kórházak a fertőzések megelőzésére például infektológus orvosokat alkalmazhatnak – erősítette meg a tárcavezető. Arra a kérdésre, hogy biztosítanak-e plusz keretet a kórházaknak a protokoll betartásához, a miniszter azt mondta, minden kórháznak rendelkezésére áll a megfelelő forrás ahhoz, hogy a fertőzéseket meg lehessen előzni.

A miniszter arról is beszélt, hogy olyan speciális laboratóriumot alakítottak ki, amely nemcsak az itthon előforduló, megszokott fertőzések azonosítására alkalmas, hanem a nagyon ritkán előforduló, behozott kórokozókat is azonosítani tudják.

A miniszter arról is beszélt, hogy a rendelet egyfajta protokollt jelent, amelyet minden intézménynek be kell tartania. „Le van írva a sorrend, le van írva, hogy mit kell tenni, hogy kell tenni”. Kásler Miklós szerint, ha az irányelvnek megfelelően működnek az intézmények, elkerülhetők a tévedések, a hiányosságok.

Arra a kérdésre, hogy a rendelet már hatályba lépett-e, a miniszter úgy reflektált: "az intézményeknek eszerint kell eljárnia".

A Magyar Közlönyben szeptember 11-én megjelent rendelkezés egyébként október 1-jével lép hatályba.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink