hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kásler: Mindig, mindenki, mindent időben megtud

Elég kórházi- és intenzívterápiás ágy van, és a szakszemélyzet is elegendő a Covid-19 betegek ellátására, mondta Kásler Miklós.

Lépcsőzetesen, egymást követően nyitják meg a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházakat, így mindig elegendő a páciensek fogadásához szükséges intézmény, intenzívterápiás kapacitás és a szakszemélyzet is – így fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videójában. Az Életközelben címmel vetített interjúsorozat 15. epizódjában a politikus leszögezte: élő a tárca kapcsolata a kórházak vezetőivel, így az aktuálisan szükséges teendőkről mindig, mindenki, mindent időben megtud.

Megértek a feltételek az egészségügy szerkezeti és szervezeti átalakítására, a világjárvány ugyanis rámutatott az ágazat erősségeire és hiányosságaira egyaránt – hangzott el az interjúban. A reformra nyitott a lakosság, elköteleződtek mellette az egészségügyi dolgozók, és támogatja azt a kormány is.

A gyógyítás szemléletének a megelőzés irányába kell elmozdulnia, hiszen a legnagyobb nyereség, ha a betegségek minél később, vagy egyáltalán nem alakulnak ki – fogalmazott a miniszter, megemlítve, hogy továbbra is a korábban már elkészített egészségprogramok mentén haladnak, így a daganatos, keringési, mozgásszervi és mentálhigiénés problémák, valamint a gyermekek gyógyászata áll a fókuszban. Emellett fordítanak kiemelt figyelmet a járványügyi struktúra és tevékenység korszerűsítésére, valamint a szociálisan és egészségügyileg egyaránt rászoruló személyek ellátására.

Az onkológiai ellátás struktúrája Európa számára is mintaszerűen szervezett idehaza – folytatta a miniszter struktúra átalakításának kérdéseivel. Jelentette, hogy a keringési betegségek esetében a rendszer átalakítása a végéhez közeledik, és úgy vélte, a mozgásszervi kezelés tradíciói jelentősek Magyarországon.

Folyamatos fejlesztések mellett is évtizedes feladat a mentálhigiénés betegek ellátásában keletkezett káros történések elhárítása, amelyet az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása okozott – utalt vissza az Emmi vezetője, de hozzátette, hogy a struktúra újraépítése ezen a területen is megkezdődött. A diagnosztikát és az terápiát viszont célszerű a lakóhely közelében biztosítani a betegek számára – tette hozzá Kásler Miklós.

A HPV több betegség oki tényezője, a méhnyakrák kialakulása mellett férfiaknál a szájüregi- és gégerákok keletkezésében is igazolták a szerepét. Ezeknek a megbetegedéseknek a száma csökkenthető azzal, ha mindkét nem számára védettséget biztosítunk a vírussal szemben. Ezért is rendelkezett úgy a kormány, hogy immár a 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni oltást szervezett formában, ám önkéntes alapon, viszont teljesen ingyenesen – zárta az interjút a miniszter.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink