hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kásler: Lekerült a napirendről a sürgősség

A Mandiner nagyinterjút készített Kásler Miklós onkológus orvosprofesszorral, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével.

(...) A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi tanulmánya szerint a magyar egészségügy legsúlyosabb problémája a szakemberhiány. Hogyan orvosolja ezt a kérdést a kormány?

Kétségtelen, hogy Magyarországon szakemberhiány van. Ezt mindenki tudja, észleli. 2010 óta viszont hatezerrel több orvos dolgozik Magyarországon, így jelen pillanatban 39 ezer orvos dolgozik itthon. A Nyugat-Európába való távozás dinamikája is csökken. A fizetésemelések folyamatosak az egészségügyben, ennek már látszik a hatása, de törekszünk az egészségügyben dolgozók szociális viszonyainak javítására is. Az egészségügyi pályát a kormány ösztöndíjakkal támogatja, segítünk a lakhatásban, a családalapításban. Program indul a nővérszászállók fejlesztésére, újak megépítésére. 

Állandó kérdés a budapesti kórházhelyzet. Mi lesz a Szent János Kórházzal, hova és mikor épülnek meg a szuperkórházak?

A kormány olyan egészségügyi fejlesztést hajt végre, amilyen Magyarország történetében még sosem volt. Az elmúlt években 500 milliárd forintból a teljes vidéki járóbeteg-szakellátást, kórházi rendszert felépítettük és műszerekkel is felszereltük. Jelenleg is zajlanak még fejlesztések. Csak az utolsó két hetemről számolok be: Szombathelyen, Zalaegerszegen komoly fejlesztéseket adtunk át, Salgótarjánban leraktuk az onkológiai központ alapkövét, Törökbálinton most adtunk át új CT-t. Elkezdődött a központi régió fejlesztése is, amelyre körülbelül 700 milliárd forintot fogunk költeni. Ebben benne van négy magas technológiai szintű sürgősségi kórház Dél-Budán, Dél-Pesten, Észak-Pesten, valamint Közép-Észak-Budán a Szent János Kórház teljes átépítésével. Ezen túl a központi régióban még 24 kórház és 32 járóbeteg-szakrendelés bővítése, felújítása, modernizálása fog megtörténni.

Egy évvel ezelőtt interjút adott a Mandinernek, amelyben azt ígérte, hogy azonnali beavatkozást fog eszközölni a sürgősségi osztályokon kialakult kritikus helyzet miatt. Legyőzte a január elsején bevezetett úgynevezett triázs-rendszer a kígyózó sorokat?

Az ígéretemet beváltottam. Január elsején elindult a sürgősségi betegellátás új rendszere. Ha visszaemlékeznek az előtte lévő napokra, mindenki attól harsogott, hogy ezt nem tudjuk megcsinálni. Én ismerem a magyar egészségügyet, tudom mire képes, mire van meg a felszerelése, milyen az orvosok és nővérek képzettsége, lelkesedése, hozzáállása, így számítottam arra, hogy képesek leszünk megvalósítani a tervet. Január elseje után minden nap kértünk jelentést arról, hogy az 59 sürgősségi kórházban mi történik. Már a legelső napon azt láttuk, hogy mind az 59 intézményben időben ellátták az összes legsúlyosabb beteget, csak 3 olyan kórház volt, ahol a kevésbé súlyos betegek esetében volt némi csúszás, de messze nem annyi, mint korábban. Ez a trend azóta is tart. Nem is talál rajta senki fogást, le is került a napirendről a kérdés. 

Az elmúlt napok fő témája a mátészalkai kórház liftje volt, ami elromlott.

Magyarországon sok a kórház, még több a lift. Időnként egy-egy lift megáll, de a betegek ellátása nem. A lifttel kapcsolatban is azonnal intézkedtek a kollégák, megrendelték a javítást.

A teljes interjú

(forrás: mandiner.hu)
hirdetés

Könyveink