hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrum lesz Szegeden

Hétmilliárd forintból Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumot létesít az SZTE. A 24 órában működő, szervtámogató centrum létrehozását az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

A Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumban a lehető legjobb kezekbe kerülnek az életmentő eszközök. A centrum új utakat nyit a kutatás, a gyógyítás és az oktatás területén, egyben a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számára is kiváló lehetőségként szolgál, hogy a jövőben még kiemelkedőbb ellátást nyújthatnak az egészségügyi dolgozók a betegek számára – emelte ki Rovó László, az egyetem rektora.

Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intézetvezető egyetemi tanára kiemelte: a gyógyítás mellett a technológiai fejlesztésekre is koncentrálni kell.

Az egészségügy területén is egyre több innováció zajlik, nekünk pedig ehhez időről-időre igazodnunk kell. Ennek oka az is, hogy a közelmúltban célul tűztünk ki egy 24 órában működő, szervtámogató centrum kialakítását, amelynek része az extrakorporális membránoxigenizáció, más néven extrakorporális életfenntartás. Ez egy olyan testen kívüli technika, amely azon személyek számára nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy perfúziót biztosítani az élet fenntartásához. Mindehhez szeretnénk hozzátársítani majd egy olyan, szintén gépesített technikát is, amely a vese működését helyettesíti. Sőt, nagyon fontos, hogy ezeket együtt is tudjuk alkalmazni, nemcsak lokális és regionális szinten, hanem akár országosan is. Ezen felül lényeges, hogy bővítsük a perfuzionista, azaz kardiotechnikusi szerepkört a klinikán. Vagyis szeretnénk, hogy idővel a szakemberek, a gépesített technikák alkalmazásához mérten megfelelő BSc vagy MSc képzést kapjanak. Ehhez azonban a tér megteremtése mellett, eszközbeszerzésre is szükség lesz. Mindemellett szerepet vállaltunk a poszt-covid betegek ellátásban, illetve a koronavírus-járvány áldozatául esett személyek családjainak megsegítésében is – összegezte Babik Barna.

A sajtótájékoztatón az innovációs és technológiai miniszter köszönetet mondott az SZTE SZAKK dolgozóinak, majd az egyetemen és az ELI-ben zajló kutatásokat méltatta.

Az eseményen családjával együtt részt vett az a Békés megyei kismama, akit ECMO készülékkel mentettek meg nemrégiben a szegedi klinikán.
Az eseményen családjával együtt részt vett az a Békés megyei kismama, akit ECMO készülékkel mentettek meg nemrégiben a szegedi klinikán.
 

Az a tevékenység, amelyet a magyar egészségügy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt két évben nyújtott, erőn felüli volt. Ebből mára mindenki nagyon sokat tanult, a legfontosabb hozadéka mégis az integrált együttműködés, amelynek a gyógyításon felül nagyon fontos eleme lesz majd ez a centrum is, amelyet Szegeden hozunk létre. Ez minden bizonnyal újra pozícionálja majd az SZTE-t és a hozzá tartozó intézményeket is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a modellváltó egyetem a közeljövőben, a fejlődés érdekében további anyagi lehetőségekhez jusson – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki ezt követően Áder János köztársasági elnöke megbízásából, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Babik Barnát.

A szegedi klinika orvosai, nővérei, ápolói és lényegében minden dolgozója bebizonyította, hogy az ECMO géppel csodát lehet tenni. Erre én vagyok a legjobb bizonyíték, akit koronavírus-fertőzöttként elsőként kapcsoltak rá az országban erre a gépre a tavalyi évben, amikor a súlyos tüneteim miatt ide kerültem – mesélte a sajtótájékoztatón Bányai Gábor Kiskunhalas térségének országgyűlési képviselője, akit tavaly több mint 90 napig kezeltek a szegedi aneszteziológiai klinikán koronavírus-fertőzéssel. – A kísérlet sikeresnek bizonyult, amiért én nagyon hálás vagyok, mind annak a 60 dolgozónak, akinek szerepe volt ebben. Nagyon örülök, hogy ezt követően az ITM gondolkodás nélkül vállalta, hogy támogatja az SZTE-t abban, hogy létre jöhessen ez a centrum, ahol a kutatás, a gyógyítás és az oktatás is terepet kap, hiszen a jövőt a következő generáció írja.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink