2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kanyaró a nemzetközi repülőúton

Az Amerikai Közegészségügyi Hatóságnak (CDC) 2010. július 8-án Massachusettsből jelentették, hogy egy korábban nem oltott 23 hónapos légiutasnál mikrobiológiailag is bizonyított morbillit (kanyarót) diagnosztizáltak.

A gyermek néhány órával korábban érkezett Svájcból. A CDC rögtön intézkedett, 31 utast nyilvánított expozíciónak kitettnek, s közülük 29-et sikerült elérni az értesítéssel.

a járványok csak egy repülőútnyira vannak tőlünkJúlius 28-án New Yorkból értesítették a CDC-t, hogy egy megfigyeltben szintén mikrobiológiailag igazolt kanyarót állapítottak meg. Ez a személy diákokat kísért el Európából és Ázsiából az USA-ba, egy továbbképző programra. Az epidemiológusok megítélése szerint a morbilliben megbetegedett személy potenciálisan 270 másikat fertőzhetett meg. Közülük 268-at idejében hazaengedtek repülővel (242 dokumentummal bizonyította az oltást, 26-nál pedig szerológiai pozitivitást találtak). A fennmaradt 2 diákot további megfigyelés alatt tartották a szóba jöhető inkubáció teljes időtartamára. Egyiken sem jelentkeztek a jellemző kiütések.

A kanyaró terjedésének megakadályozását szolgálja, hogy a nemzetközi repülőutakat csak azok vegyék igénybe, akik megfelelő immunitással rendelkeznek. Aki pedig már beteg, vagy esetleg inkubálja a morbillit, mindaddig ne szálljon repülőre, amíg fertőzőképes.

A hónap elején jelentették be, hogy Kínában 100 millió gyereket oltanak be kanyaró ellen, mivel 2009-ben több mint 52 ezer kanyarós fertőzöttet regisztráltak az országban. A The Pediatric Infectious Disease Journal szeptemberi számában foglalkozik a fertőzések és járványok gyors terjedésével - a cikk úgy fogalmaz, "a járványok csak egy repülőútnyira vannak tőlünk."

Forrás: MMWR 2010; 59 (33): 1073.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink