hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Kanyaró: karantén Nyugat-Ukrajnában

Negyvenöt gyerek és egy állapotos tanítónő szenved kanyaróban a nyugat-ukrajnai Csernyivci megyében lévő Ruksina település egyik iskolájában; karantén amiatt szünetel a tanítás az oktatási intézményben, jelentette csütörtökön a TSZN ukrán hírtelevízió.

hirdetés

A tanítónő és nyolc gyerek kórházi ápolásra szorul. A megbetegedettek többsége nem volt beoltva kanyaró ellen. Az első kanyarós beteg egy elsőosztályos kisfiú volt, aki egy másik településen fertőződött meg még szeptemberben. Utána a megbetegedések száma fokozatosan nőtt, mostanra összességében meghaladta a százat. Karantént viszont csak most rendeltek el az oktatási intézményben, de nem kanyaró, hanem felső légúti fertőzések terjedésére hivatkozva.

Az ukrán egészségügyi minisztérium által a héten közölt legfrissebb statisztika szerint az év eleje óta 33 937-en betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük 20 539 kiskorú. Idén összesen 14-en haltak bele a betegség okozta szövődményekbe, tíz gyerek és öt felnőtt; legutóbb október 1-jén egy hároméves kisfiú Lviv megyében. A múlt héten 781 új beteget regisztráltak, köztük 564 gyereket.

Járványügyi szakértők szerint a legtöbb beteg az 5-9 éves korosztályba tartozik, közülük is azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nem kapták meg időben a kanyaró elleni emlékeztető oltást.

A korreszpondent.net hírportál szerint területileg a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk, Kárpátalja és Lviv megyében kaptak legkevesebben kanyaró elleni védőoltást. Kanyarójárvány miatt Ivano-Frankivszban három iskolában rendeltek el a héten tanítási szünetet, a múlt héten pedig a szintén a nyugati országrészben lévő Vinnicja megye két oktatási intézményét helyezték karantén alá.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink