hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Júniusban a parlament előtt az Akadémia átalakítása

Május 27-ig beterjeszti Palkovics László minisztériuma az MTA átalakításához, az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek. A parlament pedig júniusban meg is tárgyalja azokat. Ezt az ATV-nek mondta el az innovációs miniszter.

Nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mert létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot. Ezen kívül még néhány másik törvényt is módosítanak majd, köztük a költségvetést is – mondta a miniszter Az ATV munkatársának kérdésére.

A tavaszi jogalkotási program szerint májusban kell benyújtani a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról az ITM-nek a javaslatot, a törvénymódosítások elfogadási határidejét pedig “júniusban” határozza meg a menetrend. A jogalkotási programban feltüntetett cél “az intézményi szerkezet és a finanszírozás átalakítása a versenyképességet és a fenntartható működést szolgálja”.

A kormány is tárgyal az MTA kutatóhálózatának a leválasztásáról, noha március elején már megadta a kabinet a teljes felhatalmazást az új működési modellhez és annak finanszírozásához, mielőtt Palkovics László és Lovász László akadémiai elnök aláírta az átalakításról szóló szándéknyilatkozatot. Ez volt az, amiben az MTA elnöke “tudomásul vette” a kutatóhálózat leválasztását, de később azt nyilatkozta, hogy a miniszter megzsarolta. Ezt Palkovics László visszautasította.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink