hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Jön az új jogviszony, de sokan még nem látták a szerződésüket

Sok orvos továbbra is bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy melyik fizetési kategóriába fogják sorolni március 1-jétől, amikortól hivatalosan életbe lép az úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszony, írja az Index.

2021. március 1-jén lép hatályba az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amely teljesen átszabja az ágazatban itthon dolgozók munkakörülményeit a másodállások vállalásától a fizetéseken át a szabadságokig.

Az Index nem egy kétségbeesett levelet kapott a hét folyamán az érintettektől. A probléma, hogy a vészesen közelgő határidő ellenére az orvosok máig nem látták a leendő munkaszerződésüket, amely belépteti őket az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba. Az értesülést a napokban Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke is megerősítette, jelezve, hogy a Pécsi Tudományegyetem kivételével valóban általános, országosan jellemző problémáról van szó. Sőt, amíg januárról március elejére ki nem tolták a hazai egészségügyben cezúrát hozó új szabályok bevezetését, a szakembereknek már novemberben meg kellett volna kapniuk a szerződéseket.

Az egy dolog, hogy máig nem ismerjük a tervezett szerződéseket, ettől függetlenül még számos kérdése van az orvostársadalomnak az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban – állítja a szakember. Különösen érzékeny pont, hogy kiszámíthatóan, egyenlő feltételekkel és mértékben valósuljon meg a béremelés az orvostársadalom különböző szegmenseiben, függetlenül a hivatás típusától – emeli ki Szabad Zoltán, hogy miért különösen fontos, hogy egy háziorvos és kórházban dolgozó kolléga se érezze magát a szakmában másodrendű állampolgárnak. Ehhez minden szereplő egységes gyakorlatiidő-számítási módszert és azonos feltételeket szeretne. Sok orvos továbbra is bizonytalanságban van azzal kapcsolatban, hogy melyik fizetési kategóriába fogják sorolni. A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint a visszajelzések alapján egyébként  a praxisközösségek közül a lazább, kollegiális és a szoros, ún. konzorciális forma lesz a legnépszerűbb a háziorvosi szolgálatok körében. 

A járvány előtt a vidéki kórházakban a szükségesnél 15 százalékkal volt kevesebb szakápoló, a fővárosban a hiány 20-30 százalékos a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint. Ez a szám jelentősen nőhet, állítják, ugyanis sokan dönthetnek úgy az egészségügyi dolgozók közül, hogy nem írják alá az új munkaszerződést – derül ki az RTL Klub híradójából, amit a 24.hu idéz. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a szakdolgozók fele fontolgatja, hogy előbb-utóbb elhagyja az állami egészségügyet. A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy nem szeretne bekerülni az új jogszabály hatálya alá, további 20 százalék pedig itthagyná a magyar egészségügyet.

Egy nap alatt két, egymásnak ellent mondó utasítás jött ki – mondta az RTL Klubnak egy orvos. A szakszervezetük azt  is kifogásolja, hogy a jövőben kevesebb pótlékot kapnának az orvosok az éjszakai műszakért, mint egy nappali műszakért. A minisztérium úgy reagált: semmi nem indokolja, hogy később vezessék be az új jogviszonyt. Szerintük az érintettek széles köre elfogadja az új feltételeket.

(forrás: Index, RTL Klub, 24.hu)
hirdetés

Könyveink