hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Jön a Nemzeti Népegészségügyi Központ (Frissítve!)

Október elsején megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vezetője az országos tisztifőorvos lesz. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra (NNK) változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak. Így október elsejétől az NNK látja el mindazon feladatokat, amelyek szeptember 30-ig az OKI és az Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek feladatkörébe tartoztak.

Az NNK részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában és irányítja, szervezi, koordinálja a programok végrehajtásának területi és helyi feladatait, továbbá ellátja a jogszabályban meghatározott, egészségügyi ellátás feletti szakfelügyeleti feladatokat.

Ezek mellett feladatai lesznek a közegészségügy (környezet- és település-egészségügy – ideértve a gyógyfürdőügyet is –, élelmezés-egészségügy, táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, kozmetikai termékek egészségügyi megfelelősége, kémiai biztonság, gyermek- és ifjúságügy), valamint a járványügy területén. Az NNK-hoz tartozik majd az egészségfejlesztés (egészségvédelem, egészségnevelés és egészségmegőrzés, népegészségügyi szűrések szervezése és koordinálása, egészségmonitorozás, beleértve a nem fertőző betegségek epidemiológiája, és az "egészséghatás-értékelés", az egészségügyi igazgatás és koordináció, továbbá a munkaegészségügy (munkahigiéne és foglalkozás-egészségügy) területe.

Az NNK a miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv. Az országos tisztifőorvos tevékenységét a helyettes országos tisztifőorvosok segítik, akiket a miniszter nevez ki és ment fel, az egyéb munkáltatói jogokat az országos tisztifőorvos gyakorolja.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatást, adatot, egyéb információt kérhet minden olyan, a kormányhivatal feladatkörébe tartozó népegészségügyi kérdésben, amely a lakosságot érinti vagy érintheti, emellett megkeresésre szakmai kérdésekben állást foglal, véleményt nyilvánít. Mindemellett az országos tiszti főorvos felhívást intézhet közegészségügyi-járványügyi, egészségfejlesztési, valamint egészségügyi igazgatási intézkedések megtételére, ha azok a lakosság érdekében szükségesek.

Az NNK a hatáskörébe tartozó feladatokat az ország egész területére kiterjedő illetékességgel látja el.

*

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ létrehozásáról szóló rendelet megfogalmazása nem egyértelmű, mindez nem jelenti azt, hogy a táplálkozás-egészségügy elkerül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől – mondta el lapunknak Tinnyei Mária, az OGYÉI kommunikációs igazgatója. Mint jelezte, lényegében semmi nem változik. A hatósági feladatok maradnak a kormányhivatalokban dolgozó korábbi ÁNTSZ-munkatársaknál, az OGYÉI pedig a táplálkozástudomány területén megmarad jogalkotói szakmai előkészítést végző módszertani központnak.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink