hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Új gyógyszereket fogadnak be

Új, innovatív készítmények befogadására készül az egészségbiztosítási alapkezelő, írja a PharmaOnline.

Úgy tűnik, a napokban pont kerül egy hónapok óta tartó tárgyalássorozat végére, amelynek eredményeként új, innovatív készítményekkel bővül az ártámogatásban részesülő gyógyszerek köre. Legalábbis erre utal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján megjelent közlemény, amely arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy április elején új készítmények társadalombiztosítási támogatása várható, s ezért a megszokotton kívül is sor kerül – valamikor a hónap során – egy „rendkívüli” gyógyszertörzs megjelentetésére, közli a lap.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_maxxyustas'>maxxyustas / 123RF Stock fotó</a>

Az elmúlt években hosszú, akár évekig tartó szünet után fogadtak be új termékeket, legutóbb például 2016-ban, amikor 15 készítménnyel bővült a gyógyítás során rendelkezésre álló gyógyszerek palettája. Jelenleg közel 70 innovatív készítmény vár befogadásra, ezek közül feltehetően 31 kaphat ártámogatást, köztük nem egy olyan, amelyhez jelenleg csak méltányossági kérelem révén juthatnak hozzá a betegek.

A készítmények egy része normál támogatási rendbe kerül, míg mások a tételes gyógyszerkört bővítik majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy e medicinák ténylegesen mikortól lesznek elérhetők a betegek, s gyógyítóik számára, hiszen ehhez rendeletmódosításon, közigazgatási egyeztetésen, közlönyben történő megjelentetésen, majd közbeszerzésen keresztül vezet az út.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink