hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Jelentős eredményekkel zárult a Nemzeti Szívprogram

Lezárult a 2016-ban indult, 3,6 milliárd forint összköltségvetésű kutatási projekt, amelynek célja a szív- és érrendszeri halálozás csökkentése volt.

Lezárult 2020. november 30-án a Semmelweis Egyetem irányításával 2016. december 1-jén indult 3,6 milliárd forint összköltségvetésű kutatási projekt, a Nemzeti Szívprogram, melynek fő célja az volt, hogy hozzájáruljon a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozás csökkentéséhez. A projekt eredményeként az elmúlt négy évben végrehajtott fejlesztésekkel és szerteágazó kutatómunkával jelentős előrelépés történt két nagy népegészségügyi fontosságú kórkép – az iszkémiás szívbetegség és a szívelégtelenség – megelőzésében és gyógyításában. A programban a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kívül a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, valamint négy hazai kis- és középvállalkozás vett részt.

A széles körben elérhető gyógyszeres és eszközös terápiás lehetőségek ellenére szívelégtelenségben és iszkémiás szívbetegségben veszítik életüket legtöbben hazánkban és az Európai Unióban is. A halálozási mutatók javulása elsősorban hatékonyabb prevencióval és az ellátás színvonalának növelésével érhető el. Ennek érdekében a Nemzeti Szívprogram részeként e két betegség korai felismerésére és gyógyítására innovatív diagnosztikai és terápiás módszereket, szolgáltatásokat és termékeket fejlesztett a Semmelweis Egyetem orvoscsoportja, négy K+F vállalkozással – Mediso Medical Kft., a Neumann Medical Kft., a Pharmahungary 2000 Kft. és a TwinMed Kft. – közösen. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 3,3 milliárd forinttal támogatott kutatási projekt hozzájárult ahhoz, hosszabb távon csökkenjen a szívelégtelenség és iszkémiás szívbetegség előfordulása, és az ezek által okozott halálozás.

A projekt során elért kutatási eredmények a gyakorlati orvoslásban is számos újdonságot hoztak, ezek már iparjogvédelem alatt állnak és gazdasági hasznosításuk is folyamatban van. A Nemzeti Szívprogram révén olyan szolgáltató „core” laboratóriumok is létrejöttek, amelyekben a kardiovaszkuláris kutatásokban nélkülözhetetlen molekuláris biológiai, sejt-technológiai és állatkísérletes vizsgálatok, humán képalkotó, illetve bioinformatikai eljárások is végezhetők. A pályázat lehetővé tette az ehhez szükséges beruházások megvalósítását, valamint nagy értékű tudományos berendezések, különböző eszközök és alkalmazások beszerzését is.  Mindezek hosszú távon laborszolgáltatásokat, valamint hazai és nemzetközi kutatási együttműködések alapját biztosítják.

A Semmelweis Egyetem szervezeti egységei mellett a programban résztvevő K+F vállalkozások hozzájárultak ahhoz, hogy a kísérletekben felhalmozott szakmai tudás megjelenhessen a diagnosztikai és intervenciós eszközökben, illetve az ezeket működtető szoftverekben. Ilyen fejlesztések például a Twinmed Kft.-től egy új típusú szívkatéter (BELOS FTS 100) megalkotása, amellyel szívinfarktusos betegek koszorúereiből hatékonyan távolíthatók el az elzáródást okozó vérrögök, vagy a szívkoszorúér CT vizsgálatok komplex, strukturált leletezésében segítséget nyújtó új szoftver a Neumann Medical Kft.-től. A mesterséges intelligencia hozzájárulásával egy olyan diagnosztikai rendszert hoztak létre, amely alkalmas az érfalakon lerakódó plakk szerkezetének felismerésére, ezáltal hozzájárul a koszorúér-betegek kockázatbecsléséhez.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekben alkalmazható gyógyszerek fejlesztésének két fontos szakaszát támogatja az a két szoftvereszköz, melyet a Pharmahungary 2000 Kft. a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetével szoros együttműködésben fejlesztett ki, és tett elérhetővé felhasználóbarát webes alkalmazás formájában a Nemzeti Szívprogramban. Ezek közül a különféle kardiovaszkuláris megbetegedésekben eltérést mutató mikroRNS-ek célmolekuláit hálózatos alapon elemző miRNAtarget szoftver a preklinikai targetkeresést, míg a spontán mellékhatás-bejelentések hálózatos kiértékelésére szolgáló Vigilace szoftver a mellékhatások korai felismerését segíti elő. Továbbá létrehozták az extracelluláris vezikulák izolálására alkalmas készülék prototípusát (Vesics platform), valamint a gyógyszerfejlesztés korai fázisában a gyógyszerek rejtett kardiotoxicitásának kimutatására alkalmas rendszert (Hiddentox platform). A Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetben a szív- és érrendszeri betegségekben történő extracelluláris vezikula mérések standardizálásra alkalmas platformot, és a szívizom károsodására utaló extracelluláris vezikula marker panelt fejlesztettek.

A pályázati programban a Mediso Kft. és a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet közösen vett részt egy olyan PET/CT megalkotásában, amely alkalmas kísérleti állatokon végzett kardiológiai vizsgálatok minden eddiginél részletesebb felvételeinek elkészítésére.

A Nemzeti Szívprogramban megvalósult interdiszciplináris – orvostudományi, informatikai, biofizikai – kutatások transzlációs jellegűek, azaz az alapkutatási eredmények közvetlenül a betegellátásban is hasznosulnak.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink