hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Irányt mutattak a génszabászoknak

A génolló amerikai, brit és kínai szabászai történelmi tanácskozót tartottak Washingtonban, mely fontos határozattal zárult – írja a NOL, emlékeztetve, hogy eddig a módszer jelentős hibaszázaléka is gátolta annak terjedését.

A múlt héten az emberi génszerkesztéssel foglalkozó washingtoni konferencia előtt az MIT, a bostoni egyetem kutatói Feng Csang vezetésével bejelentették: a Crispr/Cas9 nevű génszerkesztési eljárás pontosságát huszonötszörösére javították, a hibaszázalékot nullára redukálták.

A tanácskozás előtt így komoly etikai problémák tornyosultak. Már tavasszal több jelentős tudós – köztük Nobel-díjasok és a Crispr technika egyik társfelfedezője, a Berkeley Egyetem biokémikusa, Jennifer Doudna  – moratóriumot hirdetett a legrangosabb tudományos lapokban az eljárás biztonsági veszélyei­re hivatkozva. Ha viszont a módszer ennyire pontossá vált, az etikai aggályok egy része kiesett. A nagyobb, társadalmi kétségek azonban továbbra is fennállnak, különösen, miután a módszer ma már minden valamirevaló genetikai laborató­riumnak a rendelkezésére áll, így egy esetleges moratóriu­mot is nehezen lehetne betartatni.

A mostani konferencián részt vett tudósok több pontban lefektették a további munka alapelveit. Eszerint, ha a kutatások kimenetele nem vezet terhességhez, a meglévő jogi megkötöttségekkel szabad lesz alkalmazni a módszert. Testi sejteket a páciensek beleegyezésével, akár klinikai szinten is lehet majd módosítani, hiszen ez nem vezet örökíthető változáshoz. Ivarsejtek módosítását azonban továbbra sem javasolják, legalábbis addig, amíg nem válik tökéletesen pontossá és biztonságossá a technika, illetve nem alakul ki társadalmi egyetértés a használatáról. Ez persze a jövőben folyamatos egyeztetéseket vetít előre a szabályozás esetleges változása érdekében – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink