hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ipsos: a magyar egészségügy a sor végén

A felmérést 34 országban végezték 2022. július 22. és augusztus 5. között az Ipsos online platformján, jelzi a Népszava.

Magyarország az egészségügy jelenlegi és várható, jövőbeni állapota, az egészségügy minősége, az orvosok elérhetősége a várólisták hossza tekintetében éppúgy a lista hátulján végzett a vizsgált 34 ország közül, mint az egyenlő ellátás, az egészségügybe fektetett lakossági bizalom, az egészség ára vagy az információhoz való hozzáférés terén – derül ki az Ipsosnak a Népszavához eljuttatott legfrissebb nemzetközi elemzéséből.

Bár a megkérdezettek több mint a fele (53%) jónak írja le országa egészségügyi szolgáltatásainak minőségét úgy gondolja, hogy a legjobb kezelésben részesül, de csak egyharmaduk (33%) gondolja úgy, hogy az egészségügyi szolgáltatás javulni fog az elkövetkező években, és egyetértés van abban, hogy a rendszer túlterhelt (61%), a hozzáférés és a létszámhiány jelenti a legnagyobb kihívást (42%). Brazília (31%), Mexikó (31%) és Peru (35%) rossznak minősítette egészségügyi ellátását. Hasonlóan kiemelkedik Magyarország és Lengyelország, ahol jelentős arányban gondolják rossznak egészségügyi szolgáltatásukat (53%, illetve 43%).

A jövőbeni kilátások sem teljesen optimisták: harmaduk (33%) úgy gondolja, hogy az egészségügyi ellátás minősége a következő években javulni fog, ötödük pedig úgy, hogy romlik. A latin-amerikaiak jelentős része szerint  Kolumbiában (71%), Brazíliában (62%) és Peruban (59%) a minőség javult. Eközben a magyarok közel fele (45%) gondolja úgy, hogy ez még rosszabb lesz, írja a lap.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink