hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Inzulintól független új vércukorszint-csökkentő útvonalat fedeztek fel

A San Diego székhelyű Salk Institute kutatói a Cell Metabolism folyóiratban megjelent cikkükben ismertették új, nagy jelentőségű tudományos eredményüket, melyben egy inzulinéhoz hasonló, de azzal párhuzamosan működő vércukorszint-csökkentő jelátviteli útvonalat írtak le.

Ugyanez a kutatócsoport már 2017-ben beszámolt arról, hogy az FGF1 hormon az inzulinhoz igen hasonló hatást fejt ki a szervezetben: ugyanúgy elnyomja a lipolízist, és ugyanúgy szabályozza a glükóztermelést.

Az is ismert volt, hogy az inzulin a lipolízis szuppresszióját a PDE3B enzim által beindított jelátviteli útvonalon keresztül hajtja végre, de a mostani vizsgálatban kiderült, hogy az FGF1 egy másik szignalizációs útvonalat használ: a PDE4-et.

A kutatók szerint kicsit ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor egy gépkocsiban egyszerre két, egymástól független fékrendszer működik a biztonság érdekében, és a PDE4 útvonal új lehetőséget nyithat a cukorbetegség kezelésében. Különösen ígéretes, hogy az FGF1 állatkísérletekben képes volt tartós vércukorszint-csökkenést eredményezni inzulin-rezisztens egerek esetében.

Forrás: Ronald M Evans, FGF1 and insulin control lipolysis by convergent pathways, Cell Metabolism (2022).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink