hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Vércukorszint mérése izzadságból

A GyártásTrend szerint kifejlesztettek egy új eszközt, amely a diabétesszel együtt élő emberek vércukorszintjét a bőrre tapasztva is ellenőrizheti.

Napjainkban a diabétesszel együttélő emberek jobbára ujjbegyszúrással járó tesztekkel vagy bőr alá beültetett szenzorokkal tudják ellenőrizni a vércukorszintjüket. A Pennsylvaniai Állami Egyetem tudósai kifejlesztettek egy új eszközt, amely ugyanezt a „munkát” immár pusztán a bőrre tapasztva is képes lehet elvégezni.

A szenzor egy nikkel-arany-bevonatba borított, lézerrel indukált grafénból készült habelektródát tartalmaz. Bár a grafén egy rendkívül erős, kémiailag stabil és elektromosan vezetőképes anyag, önmagában nem érzékeny a glükózra. A nikkel ezzel szemben éppen azért kapott helyet az elektródában, mert ez a fém különösen szenzitív a vércukorra. Az aranyra azért van szükség, hogy a nikkelre adott esetleges allergiás reakciókat visszafogja.

Forrás: Jia Zhu

A bőrre tapasztható szerkezet úgy működik, hogy a hajszálcsövesség elvén egy kicsiny bemeneti nyíláson keresztül felszívja a verejtéket, majd pedig a folyadékot becsatornázza egy lúgos oldattal teli, mikrofluidikus kamrába. Minthogy ez a szolúció a bőrön károsodást okozhat, a rendszer a páciens testétől szigorúan elzárva tartja az anyagot. A verejtékben jelenlevő glükózmolekulák a kamrában kölcsönhatásba lépnek az oldattal, és a tapasz az így keletkezett vegyületet elvezeti a habelektródához. A kemikália itt reakcióba bocsátkozik a nikkellel, és a találkozás közben egy elektromos jel keletkezik, amelynek erősségét egy beépített vagy egy külső műszerrel felmérve az izzadság, illetve indirekt módon a véráram glükózszintje már könnyen ellenőrizhetővé válik.

(forrás: Gyártástrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink