hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

 

Internetes keresésből következtetnek a rákra

A hasnyálmirigyrák kialakulását még korai stádiumban kimutathatják az internetes keresési szokásokból, írja a Népszabadság.

Sci-finek tűnik, pedig tény: az emberek internetes kereséseiből következtetni lehet egyes ráktípusok megjelenésére, méghozzá azelőtt, hogy a betegséget az adott páciensnél diagnosztizálnák.

Az érdem egy diáké és két tudósé: John Paparrizos, a Columbia Egyetem hallgatója a Microsoft Research két kutatójával közösen jegyzi azt a szakcikket, amely az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság folyóiratában, a Journal of Oncology Practice-ben jelent meg. Az írás nem kevesebbet állít, mint hogy az internetes keresések elemzésével ki lehet mutatni az adott internetezőnek van-e hasnyálmirigyrákja.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy a daganatos betegek más témákra keresnek, mint az egészségesek – bár nyilván ez is igaz. Olyan jövőbeni páciensek azonosítását sikerült megoldani, akiről sem ők maguk, sem az orvosaik nem tudják, hogy rákban szenvednek.

A szerzők visszafelé indultak el a felfedezőúton: olyan embereket kerestek, akiknél a kutatást megelőző időszakban diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, majd elkezdték feldolgozni az érintettek anonimizált internetes keresési adatait, méghozzá a diagnózis előtti időből. A kutatók azt találták, hogy nagyjából a betegek 5-15 százaléka azonosítható ezzel a módszerrel a hivatalos diagnózis előtti fázisban.

A valóságban a módszer közelebb áll az öndiagnosztikához: a páciensek olyan testi tünetekre, kisebb elváltozásokra kezdenek rákeresni, amelyek egyenként nem feltétlenül utalnának komolyabb betegségre, egy bizonyos koncentráció fölött azonban már egyértelmű összefüggésbe hozhatóak a daganattal.

A teljes cikk a NOL-on

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink