hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Intelligencianövelő halhús

A kamasz fiúk agyának fejlődését segíti a rendszeres halfogyasztás, mutatták ki közel ötezer tizenéves bevonásával végzett vizsgálatuk alapján svéd orvosok.  

Az omega-3-zsírsavakban gazdag halak – különösen a lazac és a makréla, illetve kisebb mértékben a tonhal – rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul az agy fejlődéséhez, derült ki a göteborgi egyetem gyermekgyógyászainak vizsgálatából. Ez az első olyan tanulmány, amely nagyszámú fiatal bevonásával elemezte a halban gazdag étrend hatását az intelligencia alakulására. Alapjául azok a korábbi megfigyelések szolgáltak, amelyek szerint az anya terhesség alatti halfogyasztása csökkenti a gyermekek kognitív károsodásának kockázatát.
A vizsgálatban részt vevő 4792 fiú 15 éves korában kitöltött egy életmódra és étkezésre vonatkozó kérdőívet, majd 18 éves korukban intelligenciatesztet végeztek náluk.
Akik hetente legalább egy alkalommal fogyasztották a felsorolt halak valamelyikét, szignifikánsan jobban teljesítettek a teszten, mint a lehetőséggel ritkábban élők. A különbség  számos befolyásoló tényező – például a szülők képzettsége és szociális státusa – szerinti korrekció után is statisztikailag szignifikáns maradt. Dr. Maria Aberg, a vizsgálat vezetője szerint a két csoport között mutatkozó eltérés az életkor miatt ilyen jelentős: a 15–18 éves életszakasz kritikus periódus az emocionális és szociális viselkedést meghatározó agyi plaszticitás fejlődése szempontjából.
A publikáció nem tér ki a lányok vizsgálatára.


Forrás: Acta Pediatrica

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés