hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Innováció a kardiológiában

Magyarországon a halálozások csaknem felét még mindig a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák, ezért különös jelentőségű, hogy az ezen a területen alkalmazott gyógyító eljárások óriási fejlődésen mentek keresztül az utóbbi húsz évben – olvasható a Magyar Időkben.

Az újítások többsége a miniatürizálás, az elektrofiziológiai beavatkozások, valamint az MR-kompatibilitás területén jelent meg, és a fejlesztések elsődleges célja, hogy kevesebb kockázattal nagyobb hatékonyságú beavatkozásokat tudjanak elvégezni az orvosok a betegeken – írja a lap a szeptember 25-ei szívünk napja alkalmából. A miniatürizálás a műtéteket a non-invazív beavatkozások irányába tereli. A pacemakerek esetében nincsenek elektródák, ami csökkenti a szövődmények kockázatát, ezáltal lényegesen kisebb terhelésnek vannak kitéve a betegek. Az MR-kompatibilitás pedig ma már gyakorlatilag alapelvárás ezekkel az eszközökkel szemben, mert a diagnosztikának nagyon fontos része az MR-vizsgálat.

Mivel az innovációs terápiák esetében igen komoly technológiát igénylő eszközöket használnak, ezért nagyon intenzív az együttműködés a terápiát alkalmazó orvosok és az eszközöket kifejlesztő vállalatok között. Sok esetben a vállalat szakemberei is részt vesznek a műtétben úgy, hogy a helyszínen nyújtanak technikai hátteret és tanácsadást az orvosnak. Az új eszközök használatát az orvosok már szimulátorokon keresztül is gyakorolhatják, mielőtt élesben használnák azokat. Ilyen, repülőgép-szimulátorokhoz hasonló installációkat a közelmúltban nálunk is kipróbálhattak az érdeklődők egy szakmai bemutatón.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink