hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Inkább kövér legyen mint influenzás?

A Pécsi Tudományegyetem Gyermek Prevenciós Központjának idei kutatása rávilágított, hogy még egy megfázástól is jobban féltjük a gyerekünk, mint az elhízástól, írja az Index.

Az NRC online kérdőíves felméréséből az Index szerint egész pontosan az derült ki, hogy azoknak a magyar anyáknak, akik 10 év alatti gyereket nevelnek, az a legnagyobb félelmük, hogy valamilyen baleset éri, mondjuk eltörik a karja vagy a lába, a megkérdezett szülők pedig attól tartanak a legkevésbé, hogy a gyerek túlsúlyos lesz.

A kutatás kiemelt figyelmet szentelt a hároméves vagy annál fiatalabb gyereket nevelő anyákra, akik a válaszadók 52 százalékát tették ki, míg a 4 és 10 év közötti gyermekek szülei 48 százalékban képviselték magukat a felmérésben.

A kutatás eredményei alapján tízből nyolc szülő a gyerek csonttörésétől tart a leginkább (81 százalék), miközben mindössze 5 százalékuk találkozott ténylegesen a problémával, tehát élte át, hogy a kisfia vagy kislánya játék közben eltörte bármijét. A válaszadók kereken háromnegyede gondolta úgy, hogy tudna tenni valamint például egy játszótéri kéz- vagy lábtörés ellen.

A második helyre az olyan műtéti beavatkozást igénylő betegségek kerültek, mint a mandulaműtét vagy a vakbélgyulladás, 75 százalékkal. A válaszadás során a megkérdezettek kevesebb mint fele érezte úgy, hogy tud ezek ellen tenni, miközben tízből csupán egy anya gyermekét érintette ilyen betegség.

A harmadik helyen olyan betegségek állnak, mint az influenza, a rotavírus vagy a bárányhimlő, vagyis azok a megbetegedések, amelyeknek akár súlyos szövődményei is lehetnek, és amelyek miatt a gyerekek könnyen kórházba kerülhetnek. A félelemlista első két helyezettjéhez képest itt jogos az aggodalom is: az anyák 57 százaléka valóban találkozott már ilyen betegségekkel.

A kisgyermekeket nevelő anyák rettegett betegségeinek sorában ezután az allergia (72 százalék), a szív- és érrendszeri betegségek (69 százalék), az autoimmun betegségek (60 százalék), a cukorbetegség (szintén 60 százalék) és a különböző genetikai betegségek (58 százalék) következnek.

A megkérdezett magyar anyák az elhízástól féltik legkevésbé a gyerekeiket, a válaszadók kevesebb mint fele tart attól, hogy a fia vagy lánya túlsúlyos lesz

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés