hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Ingyenes szoftverek látássérülteknek

Térítésmentesen vehetnek igénybe képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket a vak és gyengénlátó emberek. Az állam által biztosított ingyenes szoftverhasználat 300 ezer ember elektronikus ügyintézését könnyítheti meg.

Minden magyar állampolgár, aki erre igényt tart, igényelheti a programok licencét. Az állam az országos licenc beszerzésére 38,5 millió forintot fordított – közölte.Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára. A képernyőolvasó és -nagyító szoftverek licencét a http://akadalymentes.magyarorszag.hu oldalon található űrlap kitöltésével igényelhetik magánszemélyek, valamint oktató vagy foglalkoztató jogi személyek.

Kormányzati cél és európai uniós előírás is, hogy az akadálymentesítés révén a látássérülteknek is kezelhetővé váljanak az elektronikus felületek. Az előzetes számítások szerint ezek a programok 300 ezer állampolgárnak könnyíthetik meg a tájékozódását és az ügyintézését az elektronikus világban. Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár közölte, a szoftvereket egy évig lehet ingyenesen használni, ugyanakkor ezt nyilvánvalóan meghosszabbítják majd. A határozott idő csak azért kell, mert még nem tudni, hogy a technológia hogyan változik majd.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hiába vannak jogszabályok és egyezmények, azt tapasztalják, hogy a webfejlesztők ezzel nem foglalkoznak, a mai napig nem tudták elérni, hogy betartsák az erre vonatkozó szabványokat. Ugyanakkor, bízik abban, hogy a fejlesztők megértik a problémáikat és a kormánnyal, valamint az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal összefogva "élhetőbbé és szebbé teszik" a világukat.

Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: a JAWS for Windows, a MAGic és a ZoomText program licence igényelhető, és a megkapott kódokkal az alapítvány honlapjáról letölthető demóváltozatok teljes értékű szoftverekké alakíthatók. Hozzátette: ennél fejlettebb technológiát "sehol máshol nem tudnak biztosítani" jelenleg a látássérülteknek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!