hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyeztetést kezdeményez a MEOSZ a gyse-áfa csökkentéséről

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei – az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Magyar ILCO Szövetség és a Nemzeti Betegfórum – 2018. január 25-én, csütörtökön egyeztetésre várják a kormányzati oldal képviselőit a gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentése ügyében.

A MEOSZ elkötelezetten harcol az önrendelkező élet megvalósításáért, amelyhez sokaknak nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a gyógyászati segédeszközök. A probléma több, mint egymillió embert érint, akiknek igen alacsony a jövedelmük, így a segédeszközöket terhelő 27 százalékos áfa is jelentős kiadást jelent számukra. A MEOSZ és a partnerszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is 5 % legyen. Ez nagyban megkönnyítené az érintettek életét, a költségvetés kiadási oldalán így „megtakarított” összeget pedig javaslatuk szerint korszerűbb támogatott eszközökre lehetne fordítani. Ez utóbbiak köre jóval szélesebb, mint ami ma a különböző fogyatékossággal élők számára rendelkezésre áll.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, nagyrészük egyszerre többfélét is kénytelen használni. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy valamilyen fogyatékossággal élő személy, akik a jövedelmük jelentős részét egészségügyi kiadásokra fordítják. Rendkívüli terhet ró rájuk a napi életvitelhez szükséges gyógyászati segédeszközök megvásárlása, nem egyszer már az önrész kifizetése is problémát jelent. E téren 14 éve nem történt árrendezés.

A MEOSZ és a partnerszervezetei ezért egyeztetést kezdeményeztek a kormányzati oldal döntéshozóival, hogy közösen dolgozzák ki, milyen lehetőségek vannak a gyógyászati segédeszközök áfájának 5 %-ra történő csökkentésére. Ez csökkentené a betegek és fogyatékossággal élő személyek terheit, ugyanakkor nem okozna jelentős bevételkiesést a költségvetésnek sem. Fontosnak tartják azt is, hogy az áfa-csökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam olyan korszerű, támogatott segédeszközökre fordítsa, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

(forrás: MEOSZ)
hirdetés

Könyveink