hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Indul az Egészséges Budapest Program

Egészséges Budapest Program (EBP) néven indul egészségügyi fejlesztési program a fővárosban és Pest megyében, az idén 40 milliárd forintos keretösszeggel, jelentette be kedden az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán elmondta: az EBP célja a budapesti és Pest megyei ellátórendszer minőségének javítása; a fejlesztések eredményei már 2017 végén, 2018 elején látszani fognak a betegellátás minőségének javulásában.

Jelezte: a programban az idén összesen két tucat kórház 21,7 milliárd forintot kap 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti összeget orvostechnikai fejlesztésekre, míg 18,3 milliárd forint építészeti bővítéseket, ezen belül 5,5 milliárd az új centrumok tervezését szolgálja. Ennek céljaként a négy nagy egészségügyi centrum kialakítását említette a miniszter, jelezve, hogy ezek közül az észak-pesti a Honvédkórház, a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházra épül, ezek mellett a dél-budai "szuperkórház" lesz "a három egészen biztos fejlesztés".  A negyedik intézményt Balog Zoltán távlati tervként említette, mondván, az észak-budai centrumhoz a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van szükség, így "arról ebben a kormányzat ciklusban sok mindent még nem tudunk mondani".

Az egészségért folytatott küzdelemben nincs végső győzelem; részeredmények vannak, fogalmazott Balog Zoltán, itt említve, hogy a vidéki intézmények után indul a fővárosi és a Pest megyei kórházak tíz éves perspektívában gondolkodó  fejlesztése. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár felidézte: a kormányzat tavaly tett ígéretet arra, hogy a vidék után a fővárosban és annak térségében lévő kórházak fejlesztése lesz "a következő nagy vállalkozás", ami a következő  tíz év domináns témája lesz. Ebben az évben a hangsúlyt szeretnénk az intézményi oldalról áthelyezni a szűrési oldalra, jegyezte meg, hozzátéve, itt kell igazán emelni a hatékonyságot, ennek keretében például húsz új szűrőbuszt szereznek be.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink