hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Immár orvosszakmai kérdésekben is dönthetnek a kórházparancsnokok és az operatív törzs

Kásler Miklós újabb hétvégi ukáza

Hétfőtől részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal az állami fenntartású fekvőbeteg-intézményekben Kásler Miklós. Az utasítás értelmében végszükség esetén az operatív törzs dönthet arról, fel lehet-e venni szerződéssel például aneszteziológust.

Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el valamennyi, az Állami egészségügyi Ellátó Központ fenntartása alatt álló intézményben szombati utasításával az emberi erőforrások minisztere. A rendelkezés szerint a kórházak a mai naptól nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel.

A miniszteri levélben foglaltak elsősorban a vis major helyzetekben okozhat problémát. Például a lélegeztető-rendszer meghibásodása esetén, amikor akár emberéletek is múlhatnak a mielőbbi hibaelhárításon, amelyet csak egy magántulajdonban álló cég tud elvégezni.

A javítás szükségességét elsőként a kórházparancsnok bírálja el. Amennyiben indokoltnak találja az igazgató szakmai indoklását, amelyet írásban kell hozzá eljuttatni, továbbítja azt az intézménybe rendelt költségvetési felügyelőnek, innen pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatóságánál landol a levél, ahonnan újabb jóváhagyásra a központba küldik a kérelmet. A végső engedélyt az operatív törzs adja meg a javításhoz. Hogy az állami bürokrácia útvesztőiben meddig bolyonganak majd esetenként az azonnali döntést igénylő ügyek, azt nem tudni, igaz, egyelőre nincs arra vonatkozó rendelet sem, amelyben a kórházparancsnokok felhatalmazást kapnak arra, hogy felülbírálják az intézményvezetők szakmai döntéseit. Az újabb, hirtelen jött miniszteri utasítás a közvetlen életveszély elhárítását, a vis major helyzeteket semmilyen módon nem kezeli, és fennakadásokat okozhat majd a kórházak napi, operatív üzemeltetésben.

A magánszemélyekkel és/vagy egyéni vállalkozókkal kötendő szerződésekre vonatkozó tilalom az orvosszakmai döntés lehetőségét is megadja a kórházparancsnokoknak és az operatív törzsnek. Bár az orvosokkal kötött közreműködői szerződések általában hosszú távra szólnak, ha újabb szakorvossal szerződnének ily módon a kórházak, arra ugyancsak az egyenruhások adhatnak majd végső engedélyt. Mindez annak tükrében különösen érdekes, hogy a katonai parancsnokok kinevezését követően többször hangsúlyozták: feladatuk, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról. Külön kiemelték azt is, hogy a kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket.

 

 

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink