hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Rékassy: Csak a politikusok érdekét szolgálja

Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász szerint az intézmények kiszolgáltatottsága csak a politikusok érdekét szolgálja, írja a Magyar Hang.

Az adósságrendezésről és a kancelláriarendszertől hiú ábránd azt várni, hogy megoldódnak az egészségügyi finanszírozás gondjai. Azok ugyanis alapvetően az alulfinanszírozottságból és a szervezettség alacsony szintjéből adódnak. Márpedig ezek megoldására eddig a negyedik Orbán-kormány – a harmadik kétharmad – sem kínál megoldást. Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász szerint a jelenlegi helyzet legfeljebb az egészségügyi kérdésekben befolyással bíró politikának kedvez. Hiszen az alulfinanszírozás és a kegygyakorlásnak is beillő konszolidáció az intézmények mindenkori hatalomnak való kiszolgáltatottságát konzerválják.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, a korábbi OEP) hosszú évek óta nem frissítette az egyes beavatkozásokra kiutalt összegeket (a pont és súlyszám értékeit, elmaradt az úgynevezett kódkarbantartás), miközben egyes kórházi beavatkozások szakmai összetétele is megváltozott a fogyóeszközök, implantátumok ára megtöbbszöröződött és emelkedett az orvosok bére is. Sok beavatkozás NEAK-támogatása mára már az orvos bérét sem fedezi, nem hogy az adott műszer amortizáciját, a fogyóeszköz árát, a rezsit, vagy a bérköltségeket.

A pénzügyminiszter szempontjából érthető a kancelláriarendszer terve. Ám ami működik a felsőoktatásban, nem biztos, hogy működik az egészségügyben – fejtette ki, megjegyezve: e logika alapján olyan, költséges beavatkozásokra is nemet kellene mondani, ami elvileg jár a betegnek. – Egy csípőprotézis nem eshet ugyanolyan gazdasági megítélés alá, mint egy tanszék új fénymásolója, vagy a vendégtanárok utazási költségei – hangsúlyozta Rékassy Balázs, majd megjegyezte: ha a kancellárok az ellátást is szem előtt tartva hoznak majd döntéseket, akkor valójában csak annyi változik, hogy az ő szintjükön szembesül a kormányzat az újabb adósságkonszolidációs igénnyel. A megoldás a teljes egészségügy finanszírozásának újragondolása lenne az alapellátástól a csúcsintézményekig.

A cikk nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink