hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Így alakul át az Egészségügyi Szakmai Kollégium

A miniszter tanácsadó testületének működését érintő rendelet hatvanhárom szakmai tagozatot sorol fel, szúrta ki a Weborvos.

Kisebb és hatékonyabb szakmai kollégiummal dolgozna – mondta a MedicalOnline-nak Kásler Miklós 2018 szeptemberében. Februárban írtuk meg, hogy a kollégium tagozatainak lejáró mandátumát meghosszabbította a miniszter, az új struktúra kialakításával pedig Kollár Lajos pécsi érsebész professzort bízta meg. A miniszteri főtanácsadó – aki maga is több évtizede vesz részt különféle pozíciókat betöltve a kollégiumi munkában – többek között generációváltást is javasolt az átalakítás során. A szakma idősebb doyenjei mellett olyan, a szakmájukat aktívan gyakorló orvosokat nyerne meg a kollégiumi munka számára, akik jól ismerik szakterületük mindennapjait, problémáit és kihívásait. Februárban még úgy tervezték, hogy az új struktúrát és az azt támogató jogi hátteret – amely a tervek szerint a mostaninál nagyobb súlyt biztosítana a kollégiumnak – tavasz végére, nyár elejére alakítják ki, és ekkor kaphatják meg megbízásukat az új tagok. Azonban a koronavírus-járvány miatt némileg csúszott a munka, így a vonatkozó rendelet most jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Weborvos szúrta ki, hogy a legfrissebb közlönyben a miniszter tanácsadó testületének működését érintő rendelet hatvanhárom szakmai tagozatot sorol fel. A jogszabály, amely szeptember 1-jével lép hatályba, többek között meghatározza a szakmai kollégiumra, annak tagozataira vonatkozó általános szabályokat,  a szakmai kollégium elnökségét, a testület működését.

(forrás: MedicalOnline, WebOrvos)
hirdetés

Könyveink