hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Így alakul a transzplantációk száma

Az év első négy hónapjában már nagyon sokak életét változtatta meg a szervátültetés Magyarországon, írja a Vasárnapi Hírek.

Május elejéig 141 veseátültetést végeztek el, új májat 35 páciens kapott, míg egészséges szívet 29 súlyos beteg emberbe ültettek be – derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adataiból, amelyeket a Vasárnapi Hírek ismertet.

A tüdőátültetések száma is megszaporodott, eddig idén már 9 ilyen alkalom volt, miközben tavaly márciusig mindössze 5 komoly beavatkozást végeztek el. Természetesen egy ilyen műtétnél nagyon sok múlik azon, hogy az érintett betegnek sikerül-e még időben szervet találni, sokan hosszú éveket töltenek a várólistán, mire lesz alkalmas donor.

Jelenleg az OVSZ adatai szerint 1164-en várnak új vesére, májra 90-en, míg szívre 71 embernek lenne szüksége. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre 49-en, míg új tüdőre 13-an várakoznak. Egy tüdőátültetés után egyébként a betegek általában 7–10 napot töltenek az intenzív osztályon, és ugyanennyi időt a normál osztályon. Magyarországon a szakemberek szerint messze nincsenek annyian a transzplantációs várólistán, mint ahány betegnek például új tüdőre lenne szüksége.

Tavaly 42 kórházban összesen 159 alkalommal távolítottak el szervet elhunyt donorból. Az orvosok 450 életmentő vagy életminőségjavító szervátültetés végeztek. Természetesen külföldről is érkeztek szervek, hiszen tagja vagyunk az Eurotranszplantnak, így könnyen lehet, hogy egy magyar betegnek egy francia vagy német elhunyt menti meg az életét.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés