hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Igazságtalan lenne a 900 ezer forintos orvosi alapbér

Nem kizárólag a bérfejlesztés az egészségügy problémájának hosszú távú megoldása, üzleti biztosítós modell is kell – hangzott el a KarcFM-en.

Jelentősen megterhelné a költségvetést a Magyar Orvosi Kamara (MOK) béremelési követelése Kecskés András közgazdász szerint. Az egyetemi docens úgy gondolja: más, stratégiai jelentőségű ágazatokban is lenne igény a jelentős bérfejlesztésre, ezért sem lenne igazságos, ha a csak egy szektort emelnének ki ilyen módon. Ráadásul ez most olyan terhet róna a társadalomra, ami hosszú távon annullálná azokat az eredményeket, amelyekkel a költségvetés jelenleg rendelkezik.

Kecskés András hozzátette: most a magyar gazdaság jó állapotban van, komoly esély van az újabb közteher-csökkentésre, a túl nagy léptékű bérfejlesztések viszont egy esetleges válságidőszakban – amelynek a jelei már kibontakozni látszanak a világgazdaságban – végzetes terhet jelenthetnének a költségvetésre. A közgazdász ezzel együtt arra emlékeztetett, hogy jelentős, kétszámjegyű bérfejlesztések és az adók mérséklése is megtörtént az elmúlt években, ami a gazdasági prosperitás függvényében tovább folytatódik.

A közgazdász egyébként úgy látja, nem kizárólag a bérfejlesztés az egészségügy problémájának hosszú távú megoldása, sokkal inkább a magán- és a közellátás éles különválasztásában, az egészségügy teljes szerkezeti átalakításban kellene gondolkodni. Ennek alapja pedig az lenne, hogy a biztosan elérhető, mindenki számára alanyi jogon járó egészségügyi ellátás mellett létre kellene hozni egy üzleti biztosítós modellt is.

A teljes beszélgetés a KarcFM-en hallgatható meg.

(forrás: Karc FM)

cimkék

hirdetés

Könyveink