2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hollandiában rendkívüli intézkedések lépnek érvénybe

Spanyolországban ismét enyhén gyorsul a járvány terjedése. Bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok Hollandiában, a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben, jelentette be Mark Rutte holland miniszerelnök.

 "Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához. Hollandia öt hétre bezár", fogalmazott Rutte.
Tájékoztatása szerint az éjféltől életbe lépő szabályozás szerint a mozik, a színházak, az uszodák és hajvágószalonok is bezárnak, illetve a nem alapvető árukat kínáló üzletek. Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani. Az iskolák és az óvodák szintén bezárják kapuikat, a tanítás és a kisebbek foglalkozásai leghamarabb január 18-án kezdődhetnek meg. Kerülni kell a csoportosulást, a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két emberrel találkozhat, karácsony este hárommal.

Nyitva csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és bankok maradhatnak. A miniszterelnök kiemelte, a kormány azt kéri a lakosságtól, lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem.

A bárok és éttermek október közepe óta tartanak zárva Hollandiában. A részleges lezárás kezdetben lassította a magas fertőzési arányt, az utóbbi napokban azonban ismét egyre több új fertőzöttet azonosítottak az országban. A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a napi új esetek átlagos száma az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett. Amíg korábban száz lakosra naponta átlagosan 29,22 új fertőzött jutott, addig hétfőn ez a mutató 47,47-re emelkedett. Az új fertőzöttek napi száma két hét alatt 34-ről 43-ra szökött. A járvány következtében hétfőn újabb 1229 ember szorult kórházi ellátásra. A betegek közül jelenleg 179 esetben kell intenzív ellátást biztosítani.

A járvány következtében hétfőn 338-an hunytak el, ez a mutató valamelyest csökkent. Hollandiában a járvány megjelenése óra 10 168 ember vesztette életét a vírus szövődményeiben. A járvány kezdete óta 632 031 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

*

Spanyolországban öt hét mérséklődés után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-fertőzés terjedése. A tartományokból érkező adatok alapján készült összefoglaló szerint százezer emberből átlagosan 193-an fertőzöttek az országban, pénteken ez a szám 189 volt. A fertőzöttek aránya a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb, ahol 116 eset jut százezer lakosra, míg a Baleár-szigeteken a legmagasabb, százezerből 280 fertőzöttel.

Az elmúlt 24 órában több mint kétezer fertőzöttet diagnosztizáltak országosan, a regisztrált esetszám 21 ezerrel emelkedett péntek óta. A koronavírus megjelenése óta több mint 1,75 millió embernél azonosították a fertőzést.
Egy hét alatt 646-tal nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, amely már meghaladja a 48 ezret. Az elmúlt hetek kedvező járványügyi eredményeinek hatására hétfőn hosszú kényszerszünet után újra kinyithattak a bevásárló központok Katalóniában, de az épületek forgalma nem haladhatja meg a befogadóképesség 30 százalékát.

A hétvégén több más tartományban is enyhíteni kezdtek a korlátozásokon: Baszkföldön és Asztúriában több mint egy hónap után ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek. Aragóniában pedig keddtől indul újra a vendéglátás.

Salvador Illa egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette: amennyiben a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltóanyag december végéig megkapja a szükséges engedélyeket az Európai Gyógyszerügynökségtől, úgy már jövő január első hetében megérkezhet a vakcina Spanyolországba. Emlékeztetett: az oltást először az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatják meg. A márciusig tartó első oltási körben szerepelnek az egészségügyi dolgozók is. Ebben az időszakban összesen 2,5 millió embernek ajánlják fel a vakcinát, amely önkéntes és ingyenes lesz.

A spanyol kormány reményei szerint jövő nyárig 15-20 millióan megkaphatják a védőoltást a 47 millió lakosú országban.

*

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 29 617 ember szervezetében azonosították a SARS-CoV-2 koronavírust, így az előző nap 27 ezer alatti értéke után ismét 30 ezer közelében alakult a napi esetszám, derült ki a török egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett jelentéséből.

*

Olaszországban január 6-án indítják el a koronavírus elleni oltási kampányt, január 15-én pedig megkezdődik a tömeges vakcinázás - jelentette be Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos hétfőn, miközben a járvány halottainak száma túllépte a 65 ezret.

Domenico Arcuri elmondta, hogy Olaszországba az fázisban 1,8 millió adag oltóanyag érkezik. Ebből 1,4 milliót az egészségügyi dolgozók kapnak meg, a többit pedig az idősotthonok lakói és dolgozói. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A minél szélesebb körű részvételt reklámmal ösztönzik: a sajtóban már látható az oltási kampány videófilmje. A tavaszi újjászületést hirdető vakcinakampány jelképeként a kankalin virágot választották.

A vakcina központi tárolási és elosztóhelyeként a Róma közeli Pratica di Mare katonai légitámaszpontját jelölték ki. Az ország különböző részein háromszáz oltóállomást állítanak fel tereken, utcákon: a környezetbarát pavilonokat Stefano Boeri sztárépítész tervezte.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint egy nap alatt valamivel több mint 12 ezer új koronavírus-fertőzöttet szűrtek 103 ezer teszteléssel. Vasárnap az újonnan szűrt fertőzöttek száma majdnem 18 ezer volt több mint 150 ezer teszt elvégzésével. A tesztek és az azokon szűrt új fertőzöttek aránya továbbra is tizenegy százalék fölött van.  Az aktív fertőzöttek száma 675 ezer fölött van, de egy hónapja még meghaladta a 736 ezret. Kórházban jelenleg több mint 27 ezer beteget kezelnek, és 3095-en vannak lélegeztetőgépen, miközben egy hónapja, november 14-én több mint harmincezren voltak kórházban és több mint 3500-an intenzív osztályon.

Egy nap alatt 491 beteg halt meg a vasárnap közölt 484 után. A koronavírus-járvány február végi terjedése óta a halottak száma elérte a 65 011-t, ami jelenleg a legmagasabb Európában.

Vasárnaptól Olaszország nagy része már alacsonyan járványveszélyesnek számít, vagyis sárga besorolást kapott. Közepesen veszélyes, narancssárga régió Campania, Toszkána, Abruzzo, Valle d'Aosta és Bolzano területe maradt. Vörös zóna már nincsen.  A hatóságok korábbi rendelkezései szerint december 21. és január 6. között leállítják a tartományok közötti mozgást, valamint december 25-én, december 26-án és január 6-án, vízkereszt ünnepén a települések, városok közötti közlekedést is.

A vasárnapi nyitás miatt azonban hatalmas tömeg árasztotta el a vásárlóutcákat, presszókat, éttermeket. A római Trevi-kútnál az emberek mozdulni sem tudtak egymástól, a rendőrség a környező utcák lezárásával és tereléssel igyekezett oszlatni a tömörülést. Ennek következményeként Giuseppe Conte miniszterelnök nem zárta ki, hogy az ünnepi időszak egészében visszaállítják a szigorú korlátozásokat. A bejelentés a következő napokban várható.

*

A cseh kormány hétfőn úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány romló helyzetének következtében kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban.  "A harmadik kockázati sávból pénteken visszatérünk a szigorúbb óvintézkedéseket tartalmazó negyedik sávba" - közölte Andrej Babis miniszterelnök a kormány hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón. A kormányfő elnézést kért az állampolgároktól a rendelkezés okozta kellemetlenségekért, de hangsúlyozta, hogy ez az egyetlen módja a járvány megfékezésének.

Jan Blatny egészségügyi miniszter azt mondta: a járványhelyzet romlása egyelőre mérsékelt, de nehéz megjósolni, hogyan alakul a következő hetekben. "Meg akarjuk előzni a bajt" - szögezte le. A kórházak helyzetét Blatny "általában stabilnak és kielégítőnek" minősítette a helyzetet, bár elismerte, hogy az egyes kórházak terhelése eltérő. A szigorításokat illetően a miniszter közölte: az üzletek és a szolgáltatások továbbra is nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát. A vendéglőket, uszodákat, közfürdőket, fitnesz- és welnessközpontokat bezárják, s visszatér az éjjeli kijárási tilalom is. Az általános és középiskolások karácsonyi szünete a szokásosnál korábban kezdődik. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad a maszkok viselete a belső és külső tereken is.

A cseh egészségügyi minisztérium már korábban egy százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg. A járványhelyzet korábbi javulásának következtében december 3-án a negyedik sávból átléptek az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba. Az összes vendéglő, szálloda, illetve szolgáltatás, amelyet pénteken bezárnak, veszteségeiért százszázalékos térítést kap a kormánytól.

Jarmila Rázová országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kormány döntése alapján már szerdán megkezdődik a cseh lakosság önkéntes tesztelése is antigéntesztekkel. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, s részben pedig az orvosi rendelőkben. Az antigénteszteken való részvétel önkéntes és ingyenes lesz mindenki számára - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Minden állampolgár az antigéntesztet ötnaponta megismételheti. A kormány rendelete alapján az országos szűrési akció december 16-tól január 15-ig tart. Felmérések szerint a cseh lakosság körében nagy az érdeklődés a tesztelés iránt.

Csehországban december 23-ig szükségállapot van érvényben. Várható, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet ennek meghosszabbítására.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink