2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hollandiában enyhítették a járványügyi korlátozásokat

A holland kormány szerdán enyhítette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legtöbb korlátozást, annak ellenére, hogy az új fertőzések napi átlaga 60 ezerre ugrott. Nemzetközi kitekintés.

A holland rendelkezések értelmében, a hetek óta tartó lezárások után, a kávézók, éttermek, bárok, mozik, múzeumok, sportstadionok újranyithatnak, és fogadhatnak koronavírus-igazolvánnyal rendelkező vendégeket. A vendéglátó egységeknek este 10-kor be kell zárniuk, a stadionok pedig befogadó kapacitásuk csak egyharmadát használhatják ki. Mark Rutte miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a lazítások egyelőre hat hétig maradnak érvényben. Hozzátette ugyanakkor, hogy fennáll az újabb szigorítások lehetősége, mivel a lazítások miatt tovább nőhet az új fertőzöttek, és a kórházi felvételek száma.  A kormányfő hangsúlyozta továbbá, hogy mindenkinek kötelessége betartani a maszk használatára, a távolságtartásra, és a higiéniára vonatkozó szabályokat.

Ernst Kuipers egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón rámutatott: a járványügyi lazítások napi átlagban akár 100 ezer új fertőzöttet is eredményezhetnek. "A szomszédos országokban, ahol enyhébbek voltak a korlátozások, a fertőzések száma másfél-két és félszerese az itteninek. Ha megnézzük a kórházi felvételek számát, az akár ötször magasabb, mint Hollandiában".

A tárcavezető hangsúlyozta a harmadik, emlékeztető oltás fontosságát is. Mint mondta, elenyésző azoknak a kórházban koronavírus fertőzéssel ápolt embereknek az aránya, akik felvették a harmadik oltást is.

A holland nemzeti egészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt héten rekordszámú, 366 120 fertőzöttet regisztráltak. Ez 51 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. A kórházakban ápoltak száma viszont csak kis mértékben emelkedett.  A holland felnőttek közel 90 százaléka be van oltva, és körülbelül 57 százalékuk már megkapta a harmadik oltást is.

*

Lengyelországban csütörtöktől február végéig távoktatásra térnek át az általános iskola felsőtagozatú osztályai és a középiskolák. Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszter a szejmben megtartott kedd esti sajtóértekezletén a döntést a koronavírus-fertőzések jelenleg növekedő számával indokolta. Az intézkedés a lengyelországi téli szünet végéig, február 27-ig érvényes.

Lengyelország egyes vajdaságaiban ezen a hétfőn kezdődöt meg a kéthetes téli szünet, amelyre majd a szokásos rotációs rendszerben más vajdaságokban is sor kerül. Czarnek kiemelte: a diákok számára gyakorlatilag csak kéthetes távoktatást jelent az új intézkedés, az idő többi részét a tervezett pihenéssel tölthetik.

Lengyelországban utoljára a múlt szerdán szigorítottak a járványügyi intézkedéseken, amikor távmunkára kötelezték  a közigazgatásban dolgozókat. A korábbi, december közepén hozott döntés értelmében a szolgáltatásokat egyszerre az eddiginél kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe.

A védettségi igazolás nem kötelező érvényű. A karanténidőt keddtől kezdve hétnaposra rövidítették a koronavírus újabban terjedő változatainak rövidebb lappangási ideje miatt. Keddi adatok szerint a közel 38 millió lelket számláló Lengyelországban egy nap alatt csaknem 37 ezer új fertőzöttet mutattak ki, míg egy héttel ezelőtt mintegy 19,7 ezer fertőzést regisztráltak. Szombaton a járvány kitörése óta a legtöbb, 40 876 új esetről számoltak be.  Nem növekszik egyelőre jelentősebben a kórházi kezelésre szorulók száma: kedden valamivel több mint 14 ezer beteget ápoltak kórházban.

*

Koronavírus elleni oltási igazolásokat és teszteredményeket hamisító nemzetközi hálózat tagjait fogta el a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában.  A tájékoztatás szerint a csoport csak a madridi autonóm tartományban legalább 1600 embernek adott el hamis dokumentumokat.  A negatív PCR-tesztekért 50 eurót (18 ezer forint), az oltási igazolásokért 200 és 1000 euró (72 ezer és 360 ezer forint) közötti összegeket kértek attól függően, hogy hány dózist igazoltak.

A hamisítók kriptovalutában kérték a vételárat, hogy így nehezebben lehessen nyomon követni az ügyleteket. A spanyol hatóságok január elején kezdtek nyomozni, miután egy mobiltelefonos csevegőalkalmazás oltásellenes csoportjaiban hamis igazolásokat kínáló hirdetések tűntek fel.

Az akcióban hét embert vettek őrizetbe, egy argentin állampolgár kivételével mind spanyolok. Nyomoznak a vásárlók után is, akik között már azonosítottak ismert énekest és hírhedt drogkereskedőt is. A rendőrség szerint sikerült felszámolni a hálózat spanyol ágát, de a csoport központja Franciaországban van. A vezetőire vonatkozó megszerzett információkat a rendőrség átadta a francia hatóságoknak.

*

Romániában nem emelkedett jelentősen a múlt heti csúcsokhoz képest, így kedden sem haladta meg a húszezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter pedig úgy vélekedett, hogy az országban február közepén tetőzhet a járvány mostani, ötödik hulláma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 19 685 új fertőzött csaknem 60 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, amiből arra lehet következtetni, hogy továbbra is emelkedik a járványgörbe, de nem annyira meredeken, mint egy héttel korábban, amikor a napi esetszám még két és félszerese volt a kéthetes mozgóátlagnak. Az esetszámok ingadozását azonban nagymértékben befolyásolja a kiértékelt tesztek mennyisége is, amelynél a találati ráta (a pozitív eredmények aránya) már a harminc százalékot is meghaladja. Kedden alig több mint 60 ezer tesztet értékeltek ki, míg egy héttel korábban csaknem 90 ezret.

A kórházi kezelésre szorulók száma egyre gyorsabban emelkedik, de továbbra sem olyan ütemben, mint a fertőzötteké: az utóbbi hét napon csaknem 70 százalékkal nőtt a Covid-beutaltak száma, kedden meghaladta a hétezret. A kórházakban koronavírussal kezelt kiskorúak száma továbbra is az átlagosnál gyorsabban növekszik: egy hét alatt 85 százalékkal (643-ra) emelkedett.

A romániai kórházakban 650 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 33 százalékkal több, mint múlt kedden. A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 44 fertőzött halt meg: ez 15 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot, amely a járvány korábbi hullámaihoz képest sokkal kisebb mértékben és lassúbb ütemben (az utóbbi tíz napon 29-ről 38-ra) emelkedett.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azzal számol, hogy február 10-15 után már csökkenni fognak a napi esetszámok, és márciustól lazítani lehet a járványügyi intézkedéseken, addig azonban még egy nehéz időszak következik. A tárcavezető szerint az omikron vírusvariáns annyira fertőző, hogy "szinte lehetetlen" elkerülni a fertőzést. Bár nincs annyi súlyos eset, mint a járvány előző hullámai idején, most az okoz fennakadást az egészségügyi ellátásban, hogy az alkalmazottak is megfertőződnek. Több kórházban fertőzési góc alakult ki: a személyzet és más betegségekkel kórházba került páciensek is elkapták a koronavírust, a karanténba küldött kórházi alkalmazottakat helyettesítőkkel kell pótolni.

*

Horvátországban  változtattak a karanténszabályokon a gyerekek esetében: 18 éves korig nem kell elkülönítőbe vonulniuk, ha koronavírussal fertőzött személlyel érintkeztek, de felvettek két oltást, illetve átestek a fertőzésen és egy oltással rendelkeznek, függetlenül attól, mennyi idő telt el a vakcina beadása óta, közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ). A HZJZ ajánlásokat is megfogalmazott: a karantén alól mentesülő gyerekek tíz napig csökkentsék minimálisra a 60 év felettiekkel és a krónikus betegségben szenvedőkkel az érintkezést. Ezenkívül viseljenek maszkot minden olyan helyzetben, amikor nem lehet betartani a kötelező távolságot. Javasolják továbbá, hogy végezzenek otthoni tesztet 5-7 nappal, ha fertőzöttel érintkeztek. Tünetek esetén gyors antigén tesztet vagy PCR-tesztet kell végeztetni. Pozitív teszteredménynél a karantén tíz napig tart, ugyanúgy, mint a felnőttek esetében.

Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatója elmondta: jelenleg valamivel kevesebb mint 16 000 gyermeknél igazolták a fertőzést. Közülük mintegy 3000-en iskolás kor előttiek, míg 13 ezren iskolába járó gyerekek. A legtöbb fertőzöttet az általános iskolák 5. és 8. osztályában regisztrálták - hangsúlyozta az igazgató.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 16 692 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en hunytak el. Kórházban 1951 beteget ápolnak, közülük 200-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 288 744-en kaptak védőoltást, közülük 2 196 911-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában keddre 12 772 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 11 beteg halt meg. Kórházban 653 beteget ápolnak, közülük 130-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 259 605-en kaptak védőoltást, közülük 1 207 103-an mindkét adagot felvették. Az elmúlt héten 73 ezer új fertőzöttet igazoltak, a legtöbbet a járvány kezdete óta, és 80-an haltak meg a vírus szövődményeiben, kétszer annyian, mint egy héttel korábban.  Az egészségügyi hatóságokat aggasztja azon kórházak helyzetének alakulása is, ahol más betegségekben szenvedő, súlyos betegeket is kezelnek, mivel ezeken az osztályokon is megjelent a vírus. A ljubljanai klinikai kórház onkológiai osztályán három koronavírusos beteget kellett elkülöníteni a többi fekvő betegtől, és az intézményben attól tartanak, hogy a vírus terjedni fog.

*

A világon 358 218 594 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 614 675 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 354 788 076 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 604 293 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink