hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hogy is osztják újra a kórházi ágyakat?

Már elkezdtek egyeztetni a kórházi helyek újraelosztásáról az illetékes kórházi és egészségügyi vezetők. A Blikk birtokába jutott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) módszertani útmutatója.

A lap szerint ebben négy csoportra osztották az orvosi ellátásokat: városi (pl. általános belgyógyászat vagy traumatológia), megyei (általános szemészet), régiós (idegsebészet) és országos szintű (AIDS-ellátás) szakmákra. Itt a városi és a megyei szint az érdekes, mivel sok kis városi kórház is fenntart megyei szintre sorolt osztályokat. Ezeknek a megmaradása kétséges, mivel városi szinten „nem szükségesek” a dokumentum szerint. Ha bezárják ezeket, akkor a helyieknek a megyeszékhelyre kell utazniuk kezelésekre. Annyi könnyítést adna a dokumentum egy-egy járásnak, hogy egy másik megyéhez tartozzon ellátási szempontból, így az ott lakóknak kevesebbet kellene utazniuk.

Nemcsak osztályokat szüntethetnek meg, de a kórházi ágyakat is újraosztják lakosságarányosan. A Blikk az útmutatóban lévő adatokból kiszámolta, melyik megyében, melyik osztályon hány ággyal kell átszabni a kapacitást. A Bács-Kiskun megyei belgyógyászatokon például 119 ágyat kell megszüntetni, Budapesten és Pest megyében pedig 206 kardiológiai helyet számolnának fel, míg máshol több ágy lenne.

Bár az intézmények bezárása a dokumentumból közvetlenül nem olvasható ki, több jel is utal arra, hogy ez sem megúszható. A dokumentum egy egyeztetési folyamathoz készült, de még nem jelent konkrét finanszírozási szabályt – írta a Blikknek az OEP, hangsúlyozva, hogy a konkrét döntést követően lehet megalkotni a vonatozó jogszabályokat.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink