hirdetés
hirdetés
2020. november. 23., hétfő - Kelemen, Klementina.
hirdetés

Hiánytalanítási módszerek

Hiányzó adatokról ritkán esik szó a statisztikai elemzések során. Pedig aki dolgozott valaha klinikai vizsgálatok adataival, az tudja, hogy mindig akadnak hiányok, s ha sok van belőlük, akkor ezek kezelési módja döntően befolyásolhatja a becslések eredményét.
  Itt van mindjárt a szlovén függetlenség biostatisztikusok körében klasszikussá vált példája 1990-ből. A népszavazás előtti közvéleménykutatás során (amelynek eredményét hamarosan ellenőrizni lehetett a szavazással – ilyesmi ritkán adatik meg a klinikai vizsgálatoknál) három kérdést tettek fel a résztvevőknek. Egyetért-e azzal, hogy Szlovénia független legyen? Egyetért- e azzal, hogy Szlovénia elszakadjon Jugoszláviától? Elmegy-e az erről tartott népszavazásra? Az első két kérdés, bár nagyon hasonló, mégsem ugyanaz, mert az ország függetlenségét egy konföderáción belül elképzelők igennel válaszolhattak az elsőre, míg nemmel a másodikra. Mindegyik kérdésre három lehetséges válasz volt: az igen, a nem és a nem tudom.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Singer Júlia
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink