2021. április. 20., kedd - Tivadar.
hirdetés

 

Hétfőtől akadémiai közgyűlés

Május 7-én kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlése, a legfőbb döntéshozó testülete elé határozati javaslatok kerülnek az oktatás helyzetéről és a tudomány integritásáról is.

hirdetés

A Lovász László elnöki köszöntőjével kezdődő közgyűlésen a hagyományoknak megfelelően átadják a legrangosabb akadémiai elismeréseket, majd az elnöki és főtitkári beszámolókat hallgathatják meg az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők.

A hétfői munkaközgyűlésen több testületi beszámolóról és személyi javaslatokról is szavaz a Közgyűlés. Ezenkívül döntenek arról a két határozati javaslatról, amelyek témái a hazai közoktatás helyzete és a tudomány integritása.

Kedden reggel a Külső Tagok Fórumával folytatódik a munka. Itt adják át az Arany János-díjakat és az Arany János-érmeket.

Ezt követően az Akadémikusok Gyűlését tartják. A zárt ülés napirendjén a jövő évi tagválasztás előkészítése és az akadémikusválasztás irányelvei szerepelnek.

A második nap délutánján az elmúlt két évben immár megszokott napirendnek megfelelően tudományos előadásokat hallgathat meg a közgyűlés.

Perczel András, az MTA rendes tagja a fehérjék „Achilles-sarkáról”, Dudits Dénes, az MTA rendes tagja pedig a genetikai kód nagy pontosságú átprogramozásáról beszél. Ezután „Műveltség és tudomány Mátyás király korában” címmel Kecskeméti Gábor, az MTA levelező tagja és Csukovits Enikő, az MTA doktora tart előadást. A program zárásaként Takács Ferenc filmkritikus, irodalomtörténész felvezetőjét követően Enyedi Ildikó, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja által rendezett, Oscar-díjra jelölt, Testről és lélekről című filmet vetítik le.

A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal rendezett első alkalom után, szerda délután idén is megtartják a Közgyűléshez kapcsolódva a Fiatal Kutatók Fórumát.

Az MTA 189. közgyűlésének teljes programja itt tölthető le.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink