hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Hatásos és jól tolerálható kezelés

A moxifloxacin terápia hatásossága és biztonságossága nem-komplikált kismedencei fertőzésben: MONALISA vizsgálat.

Ez egy multicentrikus, multinacionális, kettős-vak, prospektív, randomizált, paralell csoportot alkalmazó vizsgálat volt. A vizsgálatot Ázsiában végezték. Olyan 18 éven felüli nők kerültek bevonásra, mind a járóbeteg-ellátásban, mind a kórházakban, akik nem-komplikált kismedencei infekcióban szenvedtek (sem ultrahang-vizsgálattal, sem laparoszkóppal nem lehetett abscessust kimutatni).

A betegek 14 napi kezelésben részesültek (400 mg/nap moxifloxacin per os, illetve 500 mg levofloxacin/nap orálisan + 2x500 mg metronidazol/nap). Akiben Neisseria gonorrhoeae-t is találtak, 1x250 mg im. ceftriaxont is kapott.

Összesen 460 nő került randomizálásra. A klinikai sikeresség moxifloxacinnal 78,4 százalék, a komparátorral 81,6 százalék volt, a bakteriológiai eradikáció pedig 90 százalék, illetve 84,6 százalék. A betegek mindkét kezelést igen jól tolerálták.

A jelen vizsgálat a moxifloxacin „noninferioritását” igazolta, és egyben hatásos és jól tolerálható kezelésnek bizonyult ebben a kórképben.

Forrás: Br J Obstet Gynecol (Aug 2010)

 

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.