hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Háromszoros rizikó

Mikor árt a teli raktár?

Hemokromatózisban gyakori a 2-es típusú diabétesz. Amerikai kutatók azt akarták kideríteni, hogy következtethetünk-e a cukorbetegség kialakulásának kockázatára az egészségesek vasraktárainak telítettségére utaló leletek alapján.

Az ismert rizikótényezőktől függetlenül is növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ha vasraktáraink telítettek. Ennek mutatójaként a JAMA február 11-i számában megjelent közlemény (2004;291:711–717) szerzői a plazma ferritinszintjét és a ferritinnel telített transzferrinreceptorok arányát mérték. A túl sok vas felszívódásával járó hemokromatózis esetén a vasszint akár tízszerese is lehet a normálisnak, ez pedig gyorsítja a káros szabad gyökök képződését. A vizsgálatba 32 826 egészséges – cukor-, szív- és daganatos betegségben nem szenvedő – ápolónőt vontak be, és tíz éven át kísérték figyelemmel állapotuk alakulását.

Tíz év alatt 698-an váltak közülük cukorbeteggé. A vasraktárak telítettségére vonatkozó paramétereiket olyan vizsgálati alanyokéval hasonlították össze, akiknél nem alakult ki a betegség a követés ideje alatt. A diabéteszessé vált nők többsége pozitív családi anamnézisű és túlsúlyos volt, mozgásszegény életmódot folytatott, és C-reaktív-protein szintjüket is tartósan emelkedettnek találták. Az e mutatókkal elvégzett korrekció mégsem befolyásolta az eredményt: a legtelítettebb vasraktárú (átlagos ferritinszintjük 109 ng/ml) alanyok esetében – a normáltartomány alsó határához közel álló (71,5 ng/ml) nőkéhez képest – megháromszorozódik a betegség kockázata.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
laki judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés