hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ha többet keresel, többet költ rád a tb

A kereseti és az egészségügyi kiadási adatokat összekötve arra jutunk, hogy a magasabb keresetűekre a tb is többet költ, írja a Defacto.

Egy új kutatásban azt vizsgálták, hogyan függenek össze a keresetek a tb egészségügyi kiadásaival. Az eredmények szerint a magasabb keresetű dolgozók egészségügyi ellátására többet költ a tb, mint az alacsonyabb keresetű dolgozókéra. A 9. tizedben (ahol egy átlagos menedzsert találunk) például 15 százalékkal többet, mint a 3. tizedben (ahol egy átlagos bolti pénztárost találunk).

Ez a kapcsolat nemcsak országos szinten, hanem megyéken belül is fennáll. (Az összes megye jövedelmi tizedekre bontott adatai megtalálhatóak itt.) Budapesten az ugyanolyan keresetű emberekre többet költ a tb, mint Győr-Moson-Sopron megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. De ugyanígy többet költ a magasabb keresetű budapestiekre, mint az alacsony keresetű budapestiekre, és többet költ a magasabb keresetű szabolcsiakra, mint az alacsonyabb keresetű szabolcsiakra. Úgy tűnik, hogy a kelet-magyarországi megyében szorosabb az összefüggés a jövedelmi helyzet és az egészségügyi költések között, mint a fővárosban. Vagyis Szabolcsban nagyobb az egyenlőtlenség a tb-kiadásokban, mint Budapesten vagy Győr-Moson-Sopron megyében.

Mire következtethetünk mindebből? Megállapíthatjuk, hogy bár Magyarországon „ingyenes” rendszer működik, a jobban keresők mégis több vagy drágább egészségügyi ellátást kapnak. Az viszont nem nyilvánvaló, hogy mi okozza ezeket a mintázatokat. Az ellátás különböző elérhetősége? A különböző emberek preferenciái vagy informáltsága? Lehetséges például, hogy a jobban keresőknek inkább vannak kapcsolataik az egészségügyben dolgozókkal, így hamarabb fordulnak orvoshoz. Vagy a jobban keresők több hálapénzt tudnak fizetni, cserébe több vagy drágább ellátást kapnak? Esetleg az egyes jövedelmi tizedekbe eső dolgozóknak eltérő az egészségi állapotuk? Vagy valami más? Reméljük, hogy a jövőben több adat alapján mélyrehatóbban tudjuk majd megvizsgálni a rendszert, mert fontos, hogyan osztjuk be az egészségügyre rendelkezésre álló pénzt. Addig is bárki letöltheti a megyei és jövedelmek szerinti adatainkat, és megnézheti, hogy mire jut, írja a Defacto.

A teljes cikk

(forrás: Defacto)
hirdetés

Könyveink