hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Ha menne az orvoskar, menne a pénz?

A pécsi egyetem rektora szerint ma nincsenek meg a feltételei annak, hogy az orvoskart leválasszák és az önálló egyetemként működjön tovább – írja a BAMA.

A lap emlékeztet: a tizenöt évvel ezelőtti integrációt az első pillanattól kezdve sok kritika érte. Ezen hangok akkor erősödtek fel, amikor egyértelművé vált, hogy a külföldi diákok rengeteg pénzt hagynak az orvoskaron – amely azonban az egyetemi költségvetésbe kerül.

Bódis József rektort most azután szólaltatta meg a BAMA, hogy Lázár János kancelláriaminiszter az orvosegyetem leválasztása mellett foglalt állást. (Azóta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár véleményével még tovább is ment, szerinte amennyiben leválnak az orvoskarok, helyes lenne azokat egyetlen orvosképző intézménnyé egyesíteni.)

- Az jó, hogy ötletek merülnek fel, és elindulnak a fejlesztést, előrelépést megcélzó gondolkodások – mondta a lapnak Bódis József. – Ugyanakkor fontos, hogy óvatosan, minden szempontot figyelembe véve közelítsük meg a témát. Vegyük például az uniós támogatások kérdéskörét! A PTE az elmúlt időszakban körülbelül huszonhatmilliárd forintos uniós támogatást nyert el, ebből készültek el, vagy éppen vannak folyamatban a nagyberuházások, mint például a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója. Ha leválna az orvoskar, akkor könnyen lehet, hogy ezt elbuknánk, sőt, akár vissza is fizettetnék velünk – hiszen a PTE pályázott, a PTE nyert, a beruházás haszonélvezője viszont nem a PTE lenne, hanem egy jövőbeli orvoskar. És ez csak egy példa volt a felmerülő kérdések közül – olvasható a bama.hu-n.

(forrás: BAMA)

cimkék

hirdetés

Könyveink