2020. február. 28., péntek - Ákos, Bátor.
hirdetés
hirdetés

Nem hat a fájdalomcsillapító, ha kialvatlan

Az alvásmegvonás fokozza a fájdalommal szembeni érzékenységet, és a klasszikus analgetikumok „elveszítik” hatásukat. Érdekes módon a koffein és a modafinil ebben az esetben is hatásos fájdalomcsillapítónak bizonyul, közli a PharmaOnline.

hirdetés

Az emberek jelentős része túl keveset alszik. Közülük sokan túl későn kerülnek az ágyba, mert késő estig tévéznek vagy interneteznek. Az emberekhez hasonlóan az állatok is hajlamosak a normális „menetrendtől” való eltérésekre. Amennyiben az egerek ketrecébe a lefekvési idejük előtt még valami érdekes dolgot bedobnak, a kíváncsiságuk felülkerekedik a fáradtságukon.

A Harvard Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat az egerek ébren tartása a fájdalom érzékelésére és a különböző fájdalomcsillapító szerek hatására. A kérdés kiemelt fontosságú, mivel ismert, hogy az emberek jelentős része nem csak alvásproblémákra panaszkodik; minden ötödik ember krónikus fájdalmaktól is szenved. Ennek fényében az insomniás betegek fájdalomcsillapítása számos megválaszolandó kérdést vet fel.

Mint az a Nature Medicine folyóiratban közöltekből kiderül, az akut vagy krónikus alvásmegvonás fokozhatja a fájdalommal szembeni érzékenységet. Egerekkel végzett kísérletek alapján, mind a forró felületen tartózkodás, mind a mancs kapszaicines kezelése alapján, bebizonyosodott, hogy az alváshiányos egyedeknél a fájdalomküszöb az egyébként szokásosnál alacsonyabb. Minél inkább kimerültek voltak az állatok, annál alacsonyabbra került a fájdalomküszöb. Az ötnapos alvásmegvonás az egyébként egészséges egerek esetében jelentősen lecsökkent fájdalomküszöböt eredményezett.

Állatkísérletes eredmények alapján alváshiányos esetekben a klasszikusnak számító analgetikumokkal, mint az ibuprofénnel vagy a morfinnal nem sikerül a fájdalommal szembeni válaszreakciót normál mederbe terelni.

Érdekes módon a koffein és a modafinil azonban képes a normális fájdalomérzékenység visszaállítására, miközben „kipihent” egereknél egyik hatóanyag sem rendelkezik ilyen hatással.

Amennyiben az állatkísérletes eredmények humán területen is érvényesek, akkor ezek az eredmények újra rámutatnak arra a régóta hangoztatott elvre, ami szerint az alvás gyógyító erejű. Az alvás terápiás haszna a krónikus fájdalommal küzdő, alvásdeficites betegek esetében a fájdalomküszöb emelése révén tapasztalható.

Ezen túlmenően az állatkísérletek eredményei alátámasztják az analgetikus kombinációkban (pl. paracetamol+koffein) alkalmazott koffein terápiás hatásosságát. A kutatást publikáló szakemberek véleménye alapján az alváshiányos betegeknél előnyös lehet a koffeines fájdalomcsillapító szerek preferálása.

A teljes cikk

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés