hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Táplálkozás

Gyulladáscsökkentő narancslé

Sikeresen gátolja a friss narancslé az egészségtelen, zsíros, cukros ételek okozta érkárosodást. A biztató laboratóriumi vizsgálatok eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.
Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verőerek belső falán indul és nagy egyéni különbségekkel halad előre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi katasztrófa foglalják el a halálozási statisztika első helyét.
 
Paresh Dandona és munkacsoportja már évek óta a táplálkozás és az érelmeszesedéses folyamat összefüggéseit tanulmányozza. Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.
 
Érthető, hogy azzal is foglalkoztak: van-e valami egyszerű, egészséges beavatkozás, mely megakadályozza ezt a kóros folyamatot. Nem valami vadonatúj gyógyszert választottak erre a célra, hanem igen egyszerű italt: a vizsgálati alanyok narancslevet kaptak az erősen zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ételhez.
 
Egészséges felnőtt önkénteseket toboroztak vizsgálathoz. Mindegyik vizsgálati csoportban tíz résztvevő volt. Valamennyien elfogyasztották ugyanazt a 900 kilokalóriának megfelelő, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt. Volt ebben reszelt burgonyából készült röszti, benne kolbásszal, de tojás és tészta is. A vizsgálati alanyok egyik alkalommal ehhez vizet ittak, a másik étkezéshez 300 kilokalóriányi cukros vizet, a harmadik esetben pedig ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelő narancslét – ez általában három pohár narancslé volt.
 
Az egészséges felnőttektől a lakoma előtt egy órával, illetve öt órával később vettek vért különböző laboratóriumi vizsgálatokra. Jelentős mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemző molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak a zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ennivalóhoz.
 
Ezzel szemben a három pohárnyi narancslé megivása csökkentette a kóros laboratóriumi változásokat a nehéz koszt megevése után. A vízet, illetve cukros levet ivókban az étkezés után 62, illetve 63 százalékkal nőtt a szabad oxigéngyökök koncentrációja, míg a narancslevet ivókban csak 47 százalékkal. A narancslé megakadályozta a SOCS-3, egy inzulinrezisztanciát növelő mediátor szintjének növekedését is (a SOCS-3-nak jelentős szerepe van a 2-es típusú diabétesz kialakulásában). Azoknak a kóros, sokmagvú sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védő hatása a friss gyümölcsökben lévő flavonoidoknak köszönhető.
 
Dr. Matos Lajos, MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés