hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Gyorsabban épülnek le mentálisan a mai ötven felettiek

A mai 50 év felettiek gyorsabban leépülnek mentálisan, mint a korábbi generációk, derül ki egy kutatásból, amelyet a Qubit ismertet.

Hosszú évtizedeken keresztül tartotta magát az a trend, hogy egy adott generáció tagjai 50 éves kor felett jobb kognitív képességekkel és mentális egészséggel rendelkeznek az eggyel korábbi nemzedék tagjaihoz képest. Egy friss tanulmány szerint ez az 1948 és 1964 között született baby boomer generációval megfordult, és még az azon belüli részgenerációknál is megfigyelhető a mentális képességek csökkenése.

Ez azért is meglepő, mert a második világháború után született amerikaiak minden korábbinál jobb hozzáférésük volt az oktatáshoz és az egészségügyhöz, és a munkalehetőségeik is bővültek. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói szerint a mentális állapot generációs romlását, amelyet a baby boomerek minden (nemi, faji, etnikai, társadalmi-gazdasági státusz szerinti) csoportjában megfigyeltek, a modern élettel járó jelenségek okozhatják.

A tanulmány egy 1996 és 2014 között végzett időskutatás több mint 30 ezer ötven év feletti résztvevőjének adataira támaszkodik, hat különböző részgeneráció szülöttjeinek kognitív eredményeit vizsgálva. A mentális képességek folyamatos javulásának trendjét 1890 és 1948 között mindegyik korcsoportnál megfigyelték, de a korai (1958–1953) és késői (1954–1959) boomerek már mind rosszabb állapotot mutattak az előző részgenerációknál – és a kutatók következtetése szerint ez a csökkenő trend a következő nemzedékeknél is tartja magát, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink